Освобождаването на българските медици и палестинския лекар са обсъдили рано тази сутрин Бенита Фереро-Валднер и съпругата на френския президент Сесилия Саркози с либийския лидер Моамар Кадафи, предаде БНР.

Еврокомисарят по външните отношения и френската първа дама, придружавана от секретаря на Елисейския дворец Клод Гаен от снощи са в Триполи.

Според френските медии целта на срещата на Сесилия Саркози с Кадафи е да се уговорят и последните подробности по репатрирането на българските медици.

Френското правителство се надява медиците да отлетят от Триполи със самолета на Сесилия Саркози.

Посещението на Бенита Фереро-Валднер и Сесилия Саркози "е част от усилията за освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар", се казва в съобщението за пресата на ЕК, предаде БТА.

В частни разговори представители на Европейския съюз са изразили раздразнението си от ролята, която е взел наскоро по случая Никола Саркози. Според тях Саркози изглежда иска да си присвои заслугата за една щастлива развръзка, след като Брюксел преговаря търпеливо с Либия от три години
                 в-к Монд

"Европейската комисия се надява, че тази толкова болезнена и продължила толкова дълго ситуация ще бъде разрешена по хуманен начин", се казва в съобщението.
В него не се съдържат повече подробности за целите на визитата, изтъква агенцията.

Сегашното посещение на Бенита Фереро-Валднер, която преговаря с Либия от името на Европейския съюз, и на Сесилия Саркози, която преди десетина дни посети Либия, разговаря с Муамар Кадафи и се срещна с българските медицински сестри, е било уговорено в телефонен разговор между председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу и президента Саркози.

Дипломатическата офанзива на ЕК и на Франция за освобождаване на българските медици не се ограничава с посещението на Бенита Фереро-Валднер и на Сесилия Саркози в Триполи. Според съобщение на Елисейския дворец председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу и президентът на Франция Никола Саркози са разговаряли няколко пъти тази нощ по телефона, "за да уговорят освобождаването на петте български медицински сестри и на палестинския лекар и за незабавното им репатриране", съобщи АФП, като се позова на комюнике на френското президентство.

"Тези разговори бяха продължение на множеството контакти през последните няколко дни между г-н Саркози и г-н Барозу по случая с българските медици", уточнил за АФП говорителят на президентството Давид Мартинон.

"В тази връзка в момента Сесилия Саркози, придружена от Бенита Фереро-Валднер еврокомисар по външните отношения, и Клод Геан, главен секретар на Елисейския дворец, се намира от неделя сутринта в Либия", се казва в комюникето на Елисейския дворец. Париж все още отказва да потвърди дали президентът Саркози също ще посети Либия тази седмица, както бе обявено. Информационните агенции припомнят, че в разговор с Кадафи президентът Саркози обвърза посещението си с успешния завършек на сагата с българските медицински сестри.

Според информация на френските медии има вероятност още днес сестрите, д-р Здравко Герогиев и Палестинският лекар Ашраф да отпътуват за Европа със самолета на френския президент.

Властите в София отрекоха информацията, която се появи във френски медии, че медицинските сестри в Либия ще се върнат в страната днес.

„Не е вярно. Слухът е грешен. Не е ясно кога ще се върнат сестрите", заяви заместник-външният министър Феим Чаушев, цитиран от Ройтерс.

„Оставям на посолството. Всичко, което е необходимо вече е направено. Ние сме много скептично настроени, понеже твърде честно ни се е случвало през всичките тези кошмарни над 8 години да имаме „добри новини" и след това да бъдем попарвани. Все пак има една надежда", каза д-р Здравко Георгиев, цитиран от БНР.

Председателят на ЕК Жоре Мануел Барозу и президентът на Франция Никола Саркози са разговаряли няколко пъти тази нощ по телефона, за да уговорят освобождаването на медиците.