Американският държавен департамент призова руските власти незабавно да освободят украинката Надежда Савченко, която е задържана в   московския арест, предадоха информационните агенции.

Апелът идва като реакция на съобщението, че предварителното следствие срещу Савченко, което трябваше да приключи през този месец, е удължено с шест месеца.

Преди това украинското министерство на външните работи реагира с възмущение на решението за удължаване на срока за предварителното следствие.

„Призоваваме Русия незабавно да освободи Надя Савченко и всички други украински заложници, съгласно договореностите то Минск, подписани  от Руската федерация през септември и  февруари." - заяви официалният представител на Държавния  департамент Джеф Ратке.

Припомняме, от юли 2014 Савченко, която е летец от украинската армия, е задържана в московския арест, след като беше отвлечена в Източна Украйна. Срещу нея бяха повдигнати обвинение, че е виновна за смъртта на двама руски журналисти в Донбас.

Тя е в продължителна гладна стачка в знак на протест срещу незаконното й задържане в Украйна и принудителното й отвеждане в Русия.

Според защитата, Савченко не би могла да е свързана със смъртните случаи на журналисти, за които я обвиняват руските власти, тъй като е била в пленена преди смъртта им.

На 24 април срещу нея бяха повдигнати  и две обвинения за незаконно пресичане на руската граница.

Припомняме, в края на април Европейският парламент прие резолюция, с която настоява за незабавното освобождаване на Савченко.