Срокът за разследването, което се води в Русия срещу украинката Надежда Савчеко е удължен до 13 ноември, предадоха информационните агенции.

Припомняме, от юли 2014 тя е задържана в московския арест, след като беше отвлечена в Източна Украйна.

Украинското министерство на външните работи реагира с възмущение на решението за удължаване на срока за предварителното следствие.

„Подобна стъпка на руските власти излиза извън елементарните граници на морала, хуманността и справедилвостта. Това е поредното свидетелство за липсата на каквито и да било доказателства за абсурдните и неоснователни обвинения срещу Насежда." - се казва в позицията на руското външно ведомство.

Американският Държавен департамент от своя страна определи Савченко като  заложничка и призова руските власти незабавно да я освободят.

Украинката е в продължителна гладна стачка в знак на протест срещу незаконното й задържане в Украйна и принудителното й отвеждане в Русия.
Савченко е обвинена, че има вина за смъртта на двама руски журналисти

Според защитата, тя не би могла да е свързана със смъртните случаи на журналисти, за които я обвиняват руските власти, тъй като е била в пленена преди смъртта им.

На 24 април срещу нея бяха повдигнати  и две обвинения за незаконно пресичане на руската граница.

Припомняме, в края на април Европейският парламент прие резолюция, с която настоява за незабавното освобождаване на Савченко.

„Членовете на Европейския парламент посочват, че Русия няма никакви законни основания или правомощия да предприема каквито и да било действия по отношение на госпожа Савченко и подчертават, че отговорните за незаконното й задържане под стража може да станат обект на международни санкции или съдебно преследване заради своите действия." - гласи позицията на ЕП.
От своя страна руски правозащитници изтъкват, че при продължителната гладна стачка на Савченко и влошеното й здравословно състояние, има риск за живота й. Те призовават мярката й за неотклонение да бъде променена на домашен арест.

На 28 април беше съобщено, че Савченко е приета в болница заради влошеното й здравословно състояние.  На 30 април тя отново беше преместена  в ареста.

Савченко е сред първите жени-летци в украинската армия и е приемана като герой. Тя бе избрана за депутат, въпреки отсъствието й от страната.