Русия изказа отново несъгласието си с разполагането на американски ракети „Пейтриът" на територията на Полша.

"Разполагането на ракети Пейтриът" на територията на Полша не способства за укрепване на сигурността в региона и развитието на отношенията на доверие."
Това заявява официално разпространена позиция на Министерството на външните работи на Русия, цитирана от БиБиСи.

Такива военни действия не са в полза на общата ни дейност и предсказуемостта на риска в региона. Русия нееднократно е заявявала, че не разбираме логиката и посоката на сътрудничество между САЩ и Полша в тази сфера", се посочва още в изявлението на пресцентъра.

В позицията се допълва още и констатацията, че всички въпроси както към полската, така и към американската страна са останали без отговор.
Също така без коментар са останали и всички руски аргументи за отдалечаване на местата за разполагане на временна отбрана по-далеч от руските граници.

Припомняме, преди няколко дни бе съобщено, че първите американски ракети "Пейтриът" ще бъдат разположени във военната база Моронг, в Северна Полша. Базата се намира на 60 км от руския анклав Калининград.

Договор между Вашингтон и Варшава, откриващ пътя за разполагането на американски ракети с малък обсег на действие, както и на военен контингент, бе подписан през декември месец.

Това стана след като руският президент Дмитрий Медведев обяви, че Русия няма да разполага ракетни комплекси "Искандер" в Калининградска област.
Отказът на Русия беше отговор на отказа на САЩ за изграждане на ПРО в Източна Европа - на територията на Чехия и Полша.

След като стана ясно, че все пак американски ракети ще има в Полша и то в близост до Калининград, Русия обяви програма за подсилване на Балтийския флот. Част от нея представляват усилията и за закупуване на авионосци "Мистрал".