19 декември е датата, на която Апелативният съд в Триполи ще произнесе присъдите по СПИН делото срещу българските медици и палестинския лекар.

Това съобщи съдията Махмуд Хуейса, цитиран от БТА, преди да закрие 12-тото заседание.
На него в продължение на четири часа прокурорите и адвокатите на семействата получиха право да представят възраженията си на защитната пледоария на адвокатите на подсъдимите.

Накрая съдът даде право на последна дума и на задържаните вече близо осем години медици.

В последната си дума пред съда петте български медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар още веднъж заявиха, че са невинни, че съчувстват на близките на болните деца, но че никога не биха извършили деянието, в което ги обвиняват.
Медиците казаха още на съда, че вярват в неговата справедливост.

Валентина Сиропуло: "Невинна съм по всички точки на обвинението и това е абсолютно неоспорим факт. Аз съм човекът, който най-добре познава себе си и знае своите постъпки и действия. Осем години ми отнеха свободата и са вършили с мен какви ли не неща, но невинността не могат да ми отнемат. Надявам се съдът да бъде справедлив".

Валя Червеняшка: "Невинна съм по всички обвинения и съм несправедливо обвинена. Работила съм 6 месеца и съм живяла с болката на децата. Вярвам в справедливостта на съда и се надявам, че справедливостта ще възтържествува."  

Кристияна Вълчева: "Искам да кажа, че съм невинна, че Господ ми е свидетел за това и моля уважаемият съд да бъде справедлив и да ми върне свободата".

Нася Ненова: Невинна съм по всички отправени обвинения.

Снежана Димитрова: "Невинна съм и се надявам уважаемият съд да е разбрал това. Бях на работа 6 месеца, а 8 години съм в затвора. Болката на децата е и моя болка, и на всеки нормален човек. Съчувствам от цялото си сърце и душа на тези нещастни родители, но искам още веднъж да им кажа, че аз нямам никаква вина. Може да съм наивна, но смятам, че съдът ще бъде справедлив".

Д-р Здравко Георгиев: "В света няма такива медицински лица, които да извършат престъплението, в което сме обвинени. Надявам се на справедливост."

Ашраф ал Хаджудж: "Невинен съм по всички обвинения, измъчваха ме, както и останалите - има следи по телата на всички". 

12-то съдебно заседане по делото започна с 45 минути закъснение.

С обиди и твърдения, неподкрепени с никакви доказателства, адвокати на семействата и прокурорите се опитват да оборят защитните пледоарии на адвокатите на подсъдимите, коментира пратеникът на БНР.

Повече от час защитник на роднините отричаше едно по едно казаното от адвокатите Туми, Бизанти, Ялнъзов и Гатев във вторник.

В своеобразната си втора пледоария, адвокатът се опитваше да убеди съда, че насилие върху медиците не е имало, че обискът в дома на Кристияна и Здравко е извършен след разрешение на прокурор.

Адвокатът на семействата заяви, че не бил от съществено значение фактът, че банките с кръвна плазма били изследвани в следствието, а не в лаборатория.
По-важното, според него, било, че са иззети от подсъдимите.

Според адвоката, след като нямало жалба, че те са били държани в школа за обучение на полицейски кучета, значи условията са били добри.
Опитът за самоубийство на Нася Ненова след направените от нея самопризнания се дължал на измъчващата я съвест, а не на упражненото насилие, посочи адвокатът.

Един от двамата прокурори отново поиска съдът да наложи най-тежкото наказания на медиците, а именно смърни присъди

Малко по-рано обвинителят потвърди, че при арестуването медиците са държани в школа за обучение на полицейски кучета. Там обаче имало вода и електричество, което значело, че условията били добри. Кучетат пък били обучени и не предтсвлявали заплаха за хората.

Обвинителите категорично отрекоха в дома на Кристияна Вълчева да е извършван обиск през април 1999 г. , т.е два месеца след нейното срестуване. Обискът е бил през февруари същата година и е извършен след разрешението на прокурор.

Освен това не отговаряло на истината твърдението,че болницата в Бенгази нямала необходимите консумативи, тъй като либийските власти изразходвали 3 милиарда либийски динара за закупуването на такива, посочиха още прокурорите.

Те отхвърлиха и друга от тезите на защитата, че е възможно в Либия да е имало внесени кръвни продукти, австрийско производство, които са били заразени със СПИН.

Осман Бизанти е патерица на чуждите адвокати, заяви още адвокатът. Заради тези думи съдията го предупреди да не обижда колегите си. Самият Бизанти каза, че се чувства засегнат.

В София президентът Георги Първанов коментира, че  делото срещу българските медицински сестри няма да приключи днес, но ще бъде направена важна крачка за неговия край.
Надявам се на благоприятно развитие за България, посочи Първанов.