ПОСЛЕДНО: Съдът в Триполи обяви 4 ноември за дата на следващото си заседание по СПИН процеса. На него ще бъдат прочетени и присъдите на петте наши медицински сестри и палестинския лекар.
Както стана ясно обаче на него най-вероятно ще бъде дадена възможност и на другите страни по делото да вземат отношение по днешните пледоарии на защитата. Това предизвика недоумение от страна на Министерство на външните работи.

На днешното заседание бяха изслушани пледоариите на защитата.

Оправдателните присъди на офицерите, водили следствието, не означава, че подсъдимите не са били подлагани на морален и психологически тормоз
              адвокат Бизанти

Адвокатът на подсъдимите българи Осман Бизанти пледира близо два часа в защита на своите клиенти.

Той оспори основни доказателства на обвинението и преведе аргументи, с които постави под съмнение легитимността на досъдебното производство по случая.

Защитникът посочи, че с оправдателните присъди на Народния съд от 2002 година са поставени под съмнение самопризнанията на обвиняемите. Той допълни, че арестът им е бил незаконен, както и че 90 дни българите са били задържани в школа за полицейски кучета, което отново поставя под въпрос начина за добиване на признанието.

Оправдателните присъди на офицерите, водили следствието, не означава, че подсъдимите не са били подлагани на морален и психологически тормоз, посочи Бизанти.

Той цитира документи от изследванията на откритите в дома на сестра Кристияна Вълчева банки от кръвни продукти. Защитникът посочи, че тези документи са недействителни, защото не съдържат необходимите данни и не са изготвени по надлежния ред.

Здравната статистика сочи, че в района на Бенгази е имало около 200-300 случая на ХИВ между 1990-1997 г. Има деца, при които лабораторното установяване на зараза с вируса предшества постъпването им в болницата
             адвокат Ялнъзов 

Обвиненията на прокуратурата са безпочвени, обяви в своята пледоария адвокат Пламен Ялнъзов.
Той посочи, че нито едно от заразените деца не е подложено на входящ тест за ХИВ, когато постъпва в болницата.

За никое от децата не може да се каже, че се е заразило в болничното заведение и по този начин няма значение дали някое от децата е било инжектирано с какво и от кого, тъй като липсват данни дали децата са били серопозитивни при постъпването си в здравното заведение, отбеляза българският адвокат, цитиран от БТА.

Ялнъзов припомни, че най-често в обвинението се посочва като причина за заразяването "нарушаване на целостта на кожата".
Той уточни, че според световната практика подобно определение съответства на инциденти, при които човек получава нараняване при подстригване или зъболечение.
Досега, според научната статистика, в света са известни над един милион случая на заразени по този начин, допълни българският защитник.

В Либия господства мнението, че децата трябва да бъдат лекувани в клиники в Европа. Същевременно прокуратурата отхвърля изводите на европейските учени, поканени от самото либийско правителство за изготвянето на анализ за причините за епидемията, посочи Пламен Ялнъзов.

Въпреки единодушното мнение, че Либия няма опит с това заболяване, прокуратурата възприема единствено изводите на така наречените национални експерти на Либия, които не са специалисти в тези области и не могат да дадат обективно становище, добави той.

От материалите по делото е ясно, че не отговарят на истината твърденията на прокуратурата, че заразата е вследствие на действията на българските медицински сестри, тъй като досега документи по делото сочат, че случаи на ХИВ има както преди постъпването на българите, така и след техния арест., припомни Ялнъзов.

Здравната статистика сочи тъкмо обратното - в района на Бенгази е имало около 200-300 случая на ХИВ между 1990-1997 г. Има деца, при които лабораторното установяване на зараза с вируса предшества постъпването им в болницата, добави българският адвокат.

Той опроверга и твърдението на обвинението, че заразата се разпространявала единствено в отделенията, където са работили медицинските сестри, като уточни, че според документите две трети от заразените деца са лекувани в други отделения.

Представените по делото графици, заверени от болницата, безспорно доказват, че Нася Ненова не е била на работа в деня, посочен от разпитания свидетел пред Наказателния съд в Триполи, добави адвокат Ялнъзов в коментар на свидетелските показания, на които Нася беше разпозната като сестрата, инжектирала конкретно дете със заразени материали.
Тогава е била на работа друга сестра - Нася Кисимова, уточни адвокат Ялнъзов.

По повод самопризнанията адвокът Ялнъзов коментира, че не са невалидни, заради причиненото психическо насилие над обвиняемите - транспортирането им със затворени очи на хиляди километри, както и задържането им в условия на изолация от външния свят в продължение на месеци.

Самият дявол би се отказал да направи това, в което обвинявате подсъдимите
                 адвокат Туми

По-рано повече от час пледира и защитникът на подсъдимия палестинец  Ашраф ал Хаджудж адвокат Тухами Туми. Той посочи пред съда, че прокуратурата не е изяснила мотивите на подсъдимите за заразяването на стотици деца със СПИН.

Туми допълни, цитиран от БТА, че не са разкрити тъй наречените поръчители на епидемията от чужди разузнавателни централи. Туми аргументира появата на масовата зараза с лошите условия в болницата, където са били лекувани децата.
Той добави, че в Бенгази е имало СПИН и през 1997 година, но информацията е била укривана. Слушах подсъдимите, когато бяха задържани в школата за обучение на полицейски кучета, подсъдимите бяха насилвани, добави адвокатът.

Самият дявол би се отказал да направи това, в което обвинявате подсъдимите, посочи Туми. В заключение той поиска оневиняване на своя клиент.

В. „Фигаро": Днес би трябвало подсъдимите в Либия да преминат през предпоследния етап от своята Голгота.

Заседанието продължава с пледоарията на либийския защитник на българските подсъдими Осман Бизанти.

Припомняме, че на последната сесия на съда на 21 септември пледираха адвокатите на либийската държава, която също е подведена под отговорност от гражданските ищци в делото за епидемията от СПИН в Бенгази.

Адвокатите на Либия заявиха, че държавата не следва да участва в обезщетяването на жертвите от епидемията, тъй като до този момент семействата са били компенсирани с жилища, автомобили и лечение в клиники в страната и чужбина.

До този момент от възобновяването на дело 607/2003, гледано от състав на Наказателния съд в Бенгази, прокурорите поискаха смъртни присъди за подсъдимите пет български медицински сестри и палестинския лекар. Защитата на семействата на заразените деца поиска компенсации по около 10 000 000 долара на жертва.

Външно: Решението за ново заседание на съда в Бенгази е необичайно

Съдът не изслуша свидетели на защитата и не допусна нови експертизи по делото. Бяха разпитани свидетели на прокуратурата, сред които родители на заразени деца и местни експерти, изготвили доклад за епидемията в Бенгази, където не се изключва като възможна тезата на обвинението за умишлени действия от страна на подсъдимите.

Делото се гледа в Триполи по искане на защитата, а решението на тази инстанция подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.