Около един час прекара лидерът на БСП Сергей Станишев в спецпрокуратурата във връзка с подадения от него сигнал за незаконно подслушване. На излизане той обясни на медиите каква е разликата между вчерашния разпит на Цветан Цветанов и неговия.

По думите му, съгласно Закона за МВР и Закона за СРС-тата, лично вътрешния министър отговаря за работата на СДОТО и лично той носи най-малко политическа, а съвсем вероятно - и наказателна отговорност, когато има нередности в службата.

„Прокуратурата повдигна вече 4 обвинения и потвърди, че две трети от информацията в сигнала е достоверна. Ето това е разликата. Цветан Цветанов отговаря за това, а аз съм свидетел, който дава информация за начина, по който е получен сигналът", разясни червеният лидер.

Той припомни някои от констатациите, направени след прокурорската проверка в СДОТО, а именно - че техниката е използвана по време, когато би трябвало да е в гаража; има опити за заблуждаване на прокуратурата и възпрепятстване на правосъдието, както и за заличаване на информация. Станишев изтъкна, че за всичко това отговорност носят преките ръководители, но подчерта, че прокуратурата трябва да стигне до край и да намери кой е поръчителят.

Лидерът на БСП обясни за пореден път защо е обявил публично въпросния сигнал, което пък от своя страна е дало възможност да бъдат заличени част от данните, а именно - имал е притеснения, че ако не го каже чрез медиите може и да не се стигне до проверка.

Той припомни, че през последните години подслушването е нараснало неимоверно и че за СРС-та се отпускат 100 млн. лв. годишно.
Спряганата сума обаче беше неколкократно опровергавана както от бившия вътрешен министър Цветанов, така и от служебния шеф на МВР Петя Първанов, според които става дума за около 20 млн. лв.
Притеснението на Станишев идва и от факта, че над 45 хиляди са официалните СРС-та, а в съда влизат не повече от 5%.

Соцлидерът отклони въпроса кой би могъл да го използва като кутия, изпращайки му подобни сигнали, като обясни кой има полза случаят да бъде изяснен. „Всичко това е в интерес на гражданите, защото МВР през последните години беше превърнато в частна структура на една политическа клика", заяви Сергей Станишев.

Той припомни гаранциите, които Бойко Борисов даде за Цветан Цветанов, както и че Цветан Цветанов на свой ред гарантира за Станимир Флоров. „А кой гарантира за Бойко Борисов, питам аз. Той преди даваше гаранции за Симеон Дянков и Мирослав Найденов, които гаранции обаче в момента не важат", подчерта още Станишев.
Той добави, че за да не се вадят периодично сигнали, разследването трябва да бъде доведено до край и всеки да си понесе отговорността, визирайки бившия вътрешен министър.

Според лидера на БСП най-малкото, което може да направи Цветанов сега, е да излезе от политиката, от листите и от предизборния щаб на ГЕРБ. Станишев обаче не очаква Бойко Борисов да се освободи от Цветанов, защото, въпреки че лозунгът им в предизборната кампания е „Имаме воля", за това точно воля - няма.