Повече от седем часа бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе разпитван в прокуратурата.

Първоначално, в 10 ч. тази сутрин той бе извикан на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура във връзка с обвиненията, повдигнати на шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Ексвицепремиерът се придвижи до сградата с два джипа, охраняван от НСО. По непотвърдена информация той не се е възползвал от услугите на адвокат.

Малко по-късно през деня Цветанов бе извикан и в Специализираната прокуратура, като там се предполага, че ще бъде разпитван за скандала с незаконното подслушване и използване на СРС-та.
Така, след 5-часовият разпит в СГП той се отправи и към спецпрокуратурата.

Зам.-председателят на ГЕРБ е дал показания във връзка с разследването, което започна срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Повод за това станаха получените преди дни документи, според които той е бил разработван по две дела от службите.
Малко след това служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова отстрани временно от длъжност шефа на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Впоследствие бившият вътрешен министър коментира, че разследването срещу Станимир Флоров има за цел политическото отстраняване на едно от "силните лица в ГЕРБ", тоест него самият.

Цветанов и Флоров са в особено близки отношения. В края на 2009 г. Флоров е назначен от втория в ГЕРБ за шеф на антимафиотите. По-рано при министър Михаил Миков той бе временно изпълняващ тази длъжност. Тогава шефът на антимафиотите стана и заместник на главния секретар на вътрешното министерство - т.е. вторият човек в професионалното ръководство.

В продължение на години Флоров се изявява като дясна ръка на Цветан Цветанов, който е не само негов началник, но и кумец, близък приятел и съсед.

След пет часа разпит в столичното следствие Цветан Цветанов излезе и задоволи питанията на журналистите.

Той обясни, че след като се налага, ще дава показания с цел истината да възтържествува, но побърза да уточни, че няма да коментира данни, които са класифицирана информация.

Цветанов заяви, че по време на разпита си е припомнил много неща, свързани с детството му и откога се познават със Станимир Флоров.

Бившият вътрешен министър уточни, че познанството им датира от далечната 1973 година, като са живели в един блок и с жената на Флоров.

По-късно, когато вече се ражда първата дъщеря на Цветанов, на детската площадка пък, покрай жените им, се зараждат и семейните им близки взаимоотношения.

„Интересно ми беше, когато ми припомниха политическата ми кампания във Видин от преди няколко дни и всичко, което е излизало като цитати в медиите и какво съм говорил за Сергей Станишев, и за политическата ситуация в България като цяло", подчерта Цветан Цветанов.

Той добави, че е имал възможност да каже пред разследващите много неща, които са свързани с успехите на правоохранителната система през последните четири години. Цветанов добави, че не е знаел временно отстраняваният шеф на ГДБОП да е бил разработван.

Той категорично заяви, че няма да подаде оставка като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, каквато е целта на опозицията. Цветанов запита медиите да му посочат логиката той да изостави председателството на този щаб.

Той изрази убеденост, че политическата класа в момента се възползва от всички тези събития. Нека да изчакаме, призова бившият вицепремиер и запита чрез медиите лидера на БСП „По Кохегер какво се е образува?".

„Аз вярвам в професионализма на честните прокурори", изтъкна още бившият вътрешен министър.Когато бъде доказана моята вина, ще си подам оставка", обеща за пореден път бившият МВР шеф, визирайки скандала със СРС-та и незаконните подслушвания. Той подчерта, че е важно да има правосъдие и когато тече политическа кампания, прокуратурата да не се намесва в нея.

На въпрос дали разследващите са се включили в предизборната битка, той отговори: „При всички тези въпроси, които ми се зададоха за моето посещение във Видин, за коментарите ми и въобще за политическата кампания какво си мислите?".

Пред столичните следователи Цветанов е изразил предложението си откъде идват атаките срещу Станимир Флоров.
На няколко пъти той подчерта, че временно отстраненият шеф на ГДБОП е един достоен българин и един достоен служител, с когото системата се гордее и ще продължи да се гордее.

„Той е един служител, който е всепризнат от всички евроатлантически партньори през всичките години, когато са работили с него и има съществен принос като ръководител на ГДБОП през последните 4 години", подчерта Цветанов.
Той отново уточни, че не е знаел, че преди 13 години личният му приятел Флоров е бил разработван от службите и добави, че когато се виждат, не си говорят за службите, а за лични неща.

По-късно вътрешен министър Цветан Цветанов пристигна за разпит в Специализираната прокуратура, където бе разпитван за скандала с незаконното подслушване.


Бившият вътрешен министър влиза в спецпрокуратурата, създадена по негова идея

След два часа и половина престой в спецпрокуратурата Цветан Цветанов излезе при медиите с усмивка и с думите:
„Съжалявам, закъснявам за Благоевград". Все пак набързо, вървейки към колата си, обясни, че той, както Станишев и всички, които участват в този скандал, биват разпитвани като свидетели.

Запитан дали това, че вече има повдигнати обвинения към служителите на СДОТО означава, че е налице нерегламентирано подслушваше, ексшефът на МВР отсече: „Не, разбира се!".