Стачката на учителите продължава и тази седмица.

Днес - 1 октомври протестни шествия ще има в цялата страна. По данни на синдикатите, в стачката вече участват 90 на сто от учителите и се очаква да се увеличи мащабът на стачката.

По идея на най-старата гимназия в града учители от Търговище ще даряват кръв по време на своята стачка.

Премиерът
Не разбирам мотивите на стачката. За да има стачка, значи липсва желание за преговори. А преговори може да се водят, когато има две страни

В Пловдив единните стачни комитети ще се срещнат в Градския дом на културата. От 16.30 часа ще тръгне шествие от градинката до Природо-научния музей, което ще премине през главната улица и ще завърши с митинг пред ДНА.

От днес заради закъсняла процедура в стачката се очаква да се включат още шест пловдивски училища, а учителите от двете езикови гимназии - "Пловдив" и "Иван Вазов" ще обсъдят присъединяването си към протестните действия. Единният стачен комитет организира и среща с пловдивските депутати.

Стачката продължава и в Сливен, където е организирана подписка в подкрепа на учителските искания.

В Стара Загора, Плевен, Русе процентът на ефективно стачкуващите нараства.

Митинг на българо-румънската граница ще проведат днес в 16.00 часа учители от Силистра и съседния румънски град Кълъраш, съобщи председателят на Синдиката на българските учители в Силистра Михаил Кирязов, цитиран от Радио Шумен.

По думите му, по този начин членовете на Свободния синдикат на образованието в Румъния ще изразят солидарността си към българските учители.

Днес ще стачкуват учители в 21 училища от общо 62 учебни заведения в Силистренска област, съобщиха то Регионалния инспекторат по образованието.

Очаква се в стачката да се включат над 500 души. Според предвалителна информация няма да има стачни действия в общините Дулово и Главиница.