Не разбирам мотивите на стачката.

Това заяви премиерът Сергей Станишев в ефира на Нова Телевизия по повод учителските стачки в страната.

За да има стачка, значи липсва желание за преговори, добави Станишев. А преговори може да се водят, когато има две страни, каза още премиерът.

Нивото на заплатите в образователната сфера наистина е ниско и под средната заплата за страната, това никой не го оспорва, добави Станишев. Казвам ви, го като човек, в чието семейство има учител.

Учителите живеят бедно, никой не го отрича, не сме идиоти, заяви премиерът.

Готови сме да водим конструктивен диалог, но той би могъл да се осъществи само без ултимативни искания, категоричен беше Станишев.

Той припомни, че на учителите е било предложено поетапно увеличение на заплатите с 15 % от  януари и 15 % от юли. Предложението ни беше за 50 % -но увеличение за период от година и половина, но учителите не се съгласиха.

Нашето предложение ще струва допълнителни 200 милиона на държавата, уточни Станишев. Заедно с увеличението на пенсиите с 10 %, това би означавало от държавата да бъдат отделени 400 милиона лева.

Синдикатите настояват за 100 % увеличение, а това е невъзможно, каза още премиерът.

Преговори не могат да бъдат водени при тези ултимативни искания, добави Станишев. Отворени сме за диалог, но няма да се огънем пред ултимати, категоричен е премиерът.

Увеличението трябва да е видимо, но разпределено разумно във времето.

Във всички сектори заплатите могат да бъдат увеличени със 100%,  каза още премиерът. Но това ще доведе до хиперинфлация, което е далеч по-лошият вариант, смята Станишев.

По повод често даваната напоследък за пример Румъния ( вчера стана ясно, че заплатите напреподаватели там ще бъдат увеличени до 23 % - бел. ред.) , Станишев коментира, че инфлацията за август там е била 5.3 %, което е показателно.

Абсурд е да се използва бюджетният излишък.  Дори и да се използва част от него, той би стигнал само за месец, категоричен бе премиерът.

Много лесно би било да похарча всичко за месец, ще стана доста популярен, заяви Станишев. Но правителството има отговорности и трябва да гледа в перспектива. Длъжни сме да гледаме равностойно на всички сектори, каза още премиерът.  

Учителите трябва да разберат притесненията и на родителите, добави Станишев.

Гарантирам, че образованието ще бъде приоритет за правителството следващата година, обеща премиерът.