Великите сили не постигнаха съгласие помежду си по време на срещата в Багдад по иранския пакет от предложения.

Източник от срещата обвини САЩ за провала в разговорите между "Шесторката", съобщи Mehr.

"Това, което чухме в Истанбул бе много по-интересно. Смятам, че причината "Шесторката" (П5+1) да не успее да достигне до резултат, е Америка", каза пожелал анонимност официален представител, цитиран от Ройтерс.

Той заяви, че световните сили са създали трудна и неблагоприятна атмосфера по време на разговорите в Багдад.

"Шесторката" пристигна в Багдад без ясен мандат, смятаме, че положението е трудно за разрешаване, допълни той.

Изглежда, че базата за друг кръг от преговори вече не съществува, освен, ако... двете страни постигнат споразумение в последната сесия, подчерта източникът.

Припомняме, вчера стартираха преговорите между "Шесторката" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия) и Иран в Багдад.

На вчерашните срещи Иран представи контрапакет от предложения, след като Великите сили излязоха с оферта, която, според световните агенции, се отнася до ограничаване обогатяването на уран до 20% в Ислямската република.

Асошиейтед прес отбелязва, че иранските преговарящи категорично са отказали да приемат офертата на световните сили и са настоявали да се приемат техните предложения.

Иранската официална агенция IRNA определи пакета от предложения на Великите сили за "остарял, не добре балансиран и необширен".

"Няма баланс и няма нищо в замяна", съобщава агенцията.

Иран представи пакет от пет точки, включващ въпроси, свързани с ядрената програма, както и други международни проблеми. Според иранската делегация, пакетът е на принципа всички промени да се предприемат стъпка по стъпка и чрез колективни действия.

В разговорите участват председателят на Съвета за национална сигурност на Иран Саид Джалили, от руска страна - заместник външният министър Сергей Рябков, от китайска страна - заместник външният министър Ма Жаоксу, САЩ е представлявана от заместника на Хилъри Клинтън по политическите въпроси Уенди Шърмън, бившият посланик на Великобритания в Иран Джефри Адамс, генералният директор за политическите отношения и въпросите по сигурността към френското външно министерство Жак Одиберт, германският заместник външен министър Ханс-Дитер Лукаш и шефа на ЕС Катрин Аштън.

По-късно иранска агенция съобщи, позовавайки се на дипломати, че Иран и Великите сили са се договорили след по-малко от месец да се проведат нови преговори.

Преговорите между световните сили и Иран бяха подновени след близо 15-месечно прекъсване миналият месец в Истанбул.

На срещата в Турция стана ясно, че Иран е предложил размяна на обогатен уран за произведени в чужбина горивни пръти, които да бъдат използвани за граждански ядрени програми. Също така Иран е предложил да изнася обогатен уран до 3.5% и Русия и Франция да го превръщат в гориво. Като алтернатива Иран е предложил да превърне уранa, който е обогатен до 20%, в гориво под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

На 17 май 2010 година на срещата на Г15, която се проведе в Техеран, Иран, Турция и Бразилия постигнаха споразумение, според което Иран трябваше да предостави 1200 килограма нискообогатен уран на Турция, в замяна на 120 килограма обогатено ядрено гориво до 20% за техеранския изследователски реактор. Но САЩ и съюзниците й заклеймиха споразумението.