Великите сили предлагат нов пакет от предложения на Иран относно ядрената й програма, който ще бъде в "интерес" на Техеран.

Това заяви Майкъл Ман - говорител на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън, цитиран от АФП.

"Няма да навлизам в детайли какво ще предложим, но разбира се ще сложим на масата предложения, които са в интерес за Иран", каза той пред журналисти в Багдад.

В момента се провежда вторият кръг от преговори между световните сили и Иран в Багдад, след като през април бяха подновени разговорите в Истанбул.

На срещата присъстват председателят на Съвета за национална сигурност на Иран Саид Джалили, от руска страна - заместник външният министър Сергей Рябков, от китайска страна - заместник външният министър Ма Жаоксу, САЩ е представлявана от заместника на Хилъри Клинтън по политическите въпроси Уенди Шърмън, бившият посланик на Великобритания в Иран Джефри Адамс, генералният директор за политическите отношения и въпросите по сигурността към френското външно министерство Жак Одиберт, германският заместник външен министър Ханс-Дитер Лукаш и шефа на ЕС Катрин Аштън.

"Ще предложим нови оферти на масата за преговори, които са адресирани до основните подозрения по иранската ядрена програма", посочи още Майкъл Ман.

Надяваме се иранците да отговорят на нашите предложения с позитивна реакция, за да се постигне споразумение, което да разсее притесненията на международната общност и те да изпълнят международните си задължения към Съвета за сигурност на ООН и МААЕ, изтъкна той.

Според световните агенции в пакета са включени предишни опити за склоняване на Иран да изнесе извън страната запасите от обогатен уран в замяна на гориво, което може да се използва в реактор за производство на медицински изотопи.

В замяна "Шесторката" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия) очаква Иран да замрази най-притеснителната част от ядрената си програма - обогатяването на уран до 20%.

Обогатяването на уран с чистота до около 3% може да се използва в гражданската ядрена енергетика, а с чистота до 20% - при производството на медицински изотопи, които могат да се прилагат при диагностициране на ракови и други заболявания.

Но възможността за обогатяване на уран с чистота до 20% засили притесненията за международната общност, че страната може да започне обогатяване с чистота до 90% - нужното ниво за създаване на атомни оръжия.

Според агенция IRNA в основата на новия пакет е предложението да бъде редуцирано обогатяването на уран до 20% от страна на Иран.

"Очевидно топката е в тяхното поле. Има редица неща, които искаме те да свършат. Очевидно обогатяването на уран до 20% е едно от тези неща, за които общността се притеснява", изтъкна в интервю за Ал Джазира.

"Това е втората среща. В Истанбул започнаха дискусиите. Сега ние стигаме до съществените неща на проблема", подчерта той.

"Това е процес, не трябва да очаквате да се случат драматични неща днес. Ще постигнем солиден прогрес, ако нещата вървят добре", добави Ман.

По думите му днешните разговори нямат за цел да приключат преговорите, тъй като това е част от цялостния процес, а той не може да бъде решен за една нощ.

Междувременно източник от срещата обяви, че преговорите ще продължат и утре, съобщи PressTv.

По-късно стана ясно, че Иран е излязал с контрапредложение, след като "Шесторката" предложи нов пакет от мерки за ядрената програма на Ислямската република по време на днешната среща.

Иран предложи пакет от пет точки, базиран на принципите стъпка по стъпка и взаимодействие. Очакваме реакция от "Шесторката", съобщи официален представител, пожелал анонимност.

Източникът съобщи, че преговорите ще продължат тази вечер и утре.Иран ще продължи разговорите с Аштън и китайската делегация.

Според източникът нито от американската делегация, нито от иранската са настоявали за двустранна среща, съобщи "Франс прес".

Припомняме, от срещата в Истанбул стана ясно, че Иран е предложил размяна на обогатен уран за произведени в чужбина горивни пръти, които да бъдат използвани за граждански ядрени програми. Също така Иран е предложил да изнася обогатен уран до 3.5% и Русия и Франция да го превръщат в гориво. Като алтернатива Иран е предложил да превърне уранa, който е обогатен до 20%, в гориво под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

На 17 май 2010 година на срещата на Г15, която се проведе в Техеран Иран, Турция и Бразилия постигнаха споразумение, според което Иран трябваше да предостави 1200 килограма нискообогатен уран на Турция, в замяна на 120 килограма обогатено ядрено гориво до 20% за техеранския изследователски реактор. Но САЩ и съюзниците й заклеймиха споразумението.