От всички 43-ма наказателни съдии само трима са дали писменото си съгласие измежду тях да бъде избран магистратът, който да гледа мярката за неотклонение на колегата им Петър Сантиров.

Припомняме, съдия Петър Сантиров се намира в ареста заедно с ексвоенния министър Николай Цонев  и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Те бяха арестувани при предаване на подкуп на следовател от НСлС.

Разследването показва, че съдията е бил използван за посредник от бившия министър, за да предаде подкупа от 60 000 лева на следовател, който да прекрати разследване на сделка, инициирана от Николай Цонев. Имало е и сума, предназначена за експрети, които ще участват в "прекратяването" на дознанието.

При разследването са използвани специални разузнавателни средства, а председателят на СГС Георги Колев призна, че е разбрал за подозренията срещу своя колега една при новината за арестуването му. Това означава, че МВР целенасочено е заобиколило СГС при получаване на разрешение за използване на СРС.

Цветан Цветанов отрече да е имало насилие при ареста. Правозащитници скочиха срещу поведението на зам.-градския прокурор Роман Василев.
                              Още...

Късно снощи на тримата е било повдигнато общо обвинение за предлагане на подкуп на длъжностно лице.
Наказателният кодекс предвижда затвор до десет години и глоба до 15 000 лева за този, който "предложи, обещае или даде подкуп на съдия, съдебен заседател, прокурор или следовател".

Тримата са ще останат в ареста поне до неделя, когато изтича 72-часовото им прокурорско задържане.
Очаква се точно на Великден държавното обвинение да внесе в Софийския градски съд искане Сантиров, Цонев и Попов да останат за постоянно зад решетките.