Националната здравноосигурителна каса отрече категорично изнесените по-рано днес твърдения от Димо Гяуров, според които шефката на Касата Нели Нешева е получила над 30 000 лева бонус.

От НЗОК посочват, че информацията на синия депутат на отговаря на истината и подчертават, че още при поемането на поста през 2010 г. тя е искала допълнителните възнаграждения да бъдат премахнати.

За това си мнение Нешева  получавала сериозни критики от синдикалните организации, нещо повече - лично депутати от СДС са отправяли питания към НЗОК защо не разпределя на служителите допълнителни материални стимули за цялата 2010 г., след като това е регламентирано в Закона за здравното осигуряване.

От Касата изрично отбелязват, че след подготвяни синдикални действия, протести и натиска през 2011 г. на всички 2700 служители в системата на НЗОК и 28-те районни здравноосигурителни каси са изплатени допълнителни средства. От предоставената на медиите справка за изплатените суми става ясно, че всеки служител е получил средно месечно по 126,68 лв.

През 2010 г. по предложение на ръководството на НЗОК и лично на Нели Нешева Надзорният съвет е взел решение икономиите от административни разходи, в това число и икономии от други възнаграждения и плащания с общ размер 8 880 хил. лв. да бъдат прехвърлени за здравноосигурителни плащания. Това е прецедент, откакто съществува НЗОК, в полза на здравноосигурителните плащания, изтъкват от касата.

От там се аргументират, че основанията, по които НЗОК е изплатила възнаграждения на своите 2 700 служители, извън основните трудови през 2011 г., са членове от Закона за здравното осигуряване, Закона за държавния бюджет на Република България за 2011г.

В началото на 2011 г., отчитайки работата на ръководството и експертите в НЗОК, Надзорния съвет два пъти излезе с предложение средствата по чл. 108, ал. 3 от ЗЗО , („До 25% събраните суми от глоби, санкции, възстановените средства от изпълнители на медицинска помощ по чл.45 и дължимите към тях лихви. Средствата се разпределят по приета методика която е изработена и одобрена с участието на представители на синдикалните организации в НЗОК") формирани през IV-то тримесечие на 2010 г., да се използват за изплащане на материално стимулиране, допълват от Касата.