Над 30 000 лева бонус получила шефката на НЗОК Нели Нешева. Тази информация разкри в парламента Димо Гяуров от Синята коалиция. Подуправителят на касата пък получил около 22 000 - 23 000 лева бонус.
Тези средства са само от едно приходно перо на НЗОК - от глоби.

Само на основание чл. 108 от Закона за здравното осигуряване са раздадени 2 милиона лева бонуси.

НЗОК опроверга бонусите на шефката си
Още...

Припомняме, вчера от СДС разпространиха предоставените им от 5 министерства данни за бонуси и награди, раздадени през 2011 година. Останалите министерства са отказали да информират.

Законосъобразно ли е Нели Нешева да получи тези средства, попита Димо Гяуров.Тя има договор за управление, а този договор за управление не предполага получаване на тези средства, смята още синият депутат.

Неморално е в условия на икономическа криза и във време, когато премиерът и членовете на кабинета отправят апели за всякакъв вид икономии, под масата министерствата и шефовете на ведомствата да раздават такива средства, категоричен е синият депутат.

Стана ясно още, че на база незает щат във ведомствата също се раздават средства под формата на бонуси. Според него по този критерий са раздадени в НЗОК поне още 2,5 милиона лева.

Сините са питали различни министесрства за раздадените от тях бонуси. Отговор от някои не са получили, от други пък им отказали информация, защото това били лични данни.

Като юрист обаче Димо Гяуров е категоричен: "Категорично заявявам, че това са глупости". Никакви лични данни не може да има в това служителите на дадено министерство какви допълнителни пари получават, подчерта депутатът. Той обясни, че лични данни са ЕГН, номер на лична карта. Няма да изоставим темата и в следващите дни ще продължим да се занимаваме с нея, закани се Гяуров.

Той призова премиерът и правителство да отговорят дали според тях е морално получаването на тлъсти бонуси. Гяуров прогнозира, че УС на НЗОК може и да не е наясно с методиката, разработена лично от Нели Нешева за раздаване на бонуси. Методиката е разработена през юли 2011.