Парламентарната група на ГЕРБ внесе искане за втори вот на недоверие срещу кабинета.

Този път темата е инфраструктура. По този начин хората на Борисов изпълняват "обещанието" си да внасят всеки месец по един вот на недоверие за секторните политики на правителството.

Станишев: Смешно е ГЕРБ да внасят вот за регионална политика
Още...

В мотивите си към искания вот на недоверие, опозицията подчертава, че управлението направило от едно работещо МРРБ две неработещи ведомства или, както е записано в мотивите „от нещо-нищо".

От ГЕРБ предупреждават, че се бави и подготовката за следващия програмен период и бъдещата ОПРР ще започне реално да работи най-рано от 2015 година. Опозицията изтъква и липсата на визия по отношение на мерките за енергийна ефективност.

Първият вот, внесен от ГЕРБ бе за новото министерство на инвестиционното планиране, но бе отхвърлен от мнозинството.
Той се прочу и с това, че групата на Борисов не се регистрира в пленарна зала в деня на дебатите по първия вот и така своеобразно бойкотира собственото си искане за оставка на министерски съвет.

Според парламентарните правила внесеният вот на недоверие трябва да се гледа в зала най-късно до следващия четвъртък.

Току що внесохме втория вот на недоверие към правителството на г-н Орешарски от името на ПГ на ГЕРБ, съобщи Цецка Цачева. Той е за провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите, допълни тя.

Надявам се през идната седмица в рамките на седемдневния срок, предвиден в правилника, ръководството на парламента, да организират работещ парламент, за да може да се проведе една смислена дискусия, в която да се чуят аргументите на ГЕРБ относно това, което се случва в тази секторна политика, подчерта Цачева.

Бивш вече депутат от ГЕРБ подписал искането за вот на недоверие
Oще...

Според бившия регионален министър Лиляна Павлова нито една от секторните подполитики, с които регионалното министерство трябва да е ангажирано, не е в ход. В мотивите си депутатите от ГЕРБ изтъкват, че ведомството реално не работи. Това доведе до блокиране на инвестиционни процеси и на бизнеса в страната, категорична е Павлова.

Според нея министерството на Десислава Терзиева няма визия за регионалното развитие и няма идея как ще се подкрепят и финансират българските региони. Всичко това ще доведе до задълбочаване на различията в регионите, категорична е Лиляна Павлова.

Освен това от ГЕРБ смятат, че има опасност за загубим средства от ЕС за регионално развитие. Опозицията има критики и по отношение на управлението и концесионирането на морските плажове, както и във ВиК сектора.

Този вот на недоверие според опозицията бил логично продължение на първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски".

Попитани дали ще се регистрират този път при разглеждане вота на недоверие, Лиляна Павлова отговори: „Надяваме се този път фикусът да не е в космоса".