Кабинетът на Пламен Орешарски оцеля при първия вот на недоверие.

"За" оставката на кабинета бяха 86, "Против" 111 (БСП - 78 депутати и ДПС - 33 депутати), 20 от Атака гласуваха "Въздържал се". За да падне правителството, „За" трябваше да гласуват минимум 121 депутати.

Вотът е заради провала на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

Победа на деструкцията. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира поведението на ГЕРБ от миналата седмица, обяснявайки защо е гласувал против вота на недоверие.

Реакции на кабинета след първия вот на недоверие

Още...

По думите му обаче победата на деструкцията е загуба за парламентаризма.

Това не може да се уважава, категоричен бе Лютви Местан. Той изтъкна, че ГЕРБ са загубили доверието още от предишния парламент първо на Синята коалиция, после на РЗС, но най-трудна била загубата на „видния български политик" - лидерът на Атака Волен Сидеров.

Цялото управление на ГЕРБ зависеше от Атака, докато не купихте независимите депутати, обвини Местан.

Соцлидерът Сергей Станишев също коментира, че ГЕРБ не знаели каква е работата на опозицията. Само неуважението към институциите дава сила на тази ПГ, категоричен бе лидерът на червените.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта за пореден път, че партията му е първа политическа сила. Той обвини червените, че управляват чрез трикове. Към Волен Сидеров той за пореден път изрази благодарностите за подкрепата в предишния парламент.

Борисов: „Атака" и Волен Сидеров държат кабинета

Още...

Без Атака този парламент и това правителство няма да съществуват, категоричен е Борисов. Г-н Станиев, когато спечелите избори тогава ще бъдем опозиция и ще сме градивни, посочи лидерът на ГЕРБ. Веднъж спечелите избори срещу нас и тогава ни давайте акъли, каза още Борисов.

Пазете ни като стайно цвете, защото явно без „Атака" ще се срине парламентът и държавата. Мислех ви за по-сериозни политически сили, а вие превърнахте политиката в детска игра, обяви пък лидерът на националистите Волен Сидеров минути преди гласуването.

По-рано днес 163 народни избранници се регистрираха за днешното заседание.

30 минути преди същинското гласуване опозиция и мнозинство се караха за липсата на кворум миналата седмица.

НС обсъжда оставката на Миков

Още...

Димитър Лазаров от ГЕРБ коментира, че днес не трябва да се гласува вотът на недоверие, тъй като дебатите по него са се провели при фалшиво осигурен кворум.

Очаквано Михаил Миков не се съгласи с него.

Преди началото на заседанието лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че ГЕРБ днес ще са отговорни.

На въпрос в кулоарите на НС какво ще е днешното поведение на ГЕРБ, той отговори: "Както винаги на работа - отговорно".

Лидерът на опозицията посочи, че депутатите му ще се регистрират за днешното заседание, ако има кворум.

Борисов бе категоричен, че ГЕРБ ще участва в обсъждането на оставката на председателя на НС Михаил Миков.

Втора точка от днешния дневен ред е за предсрочно освобождаване на Председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков. Вносители са Бойко Борисов и група народни представители от ГЕРБ. Предсрочното освобождаване беше внесено като точка за разглеждане на 26 септември.