Софийски градски съд отложи екстрадицията на Михаил Стоянов - Хакера, сочен от италианските власти като един от създателите на престъпната група "Нощния".

Стоянов няма да бъде предаден на италианските власти, докато в България не приключи започнато преди време срещу него разследване, съобщава БиТиВи.

Решението на съда може да бъде протестирано от прокуратурата в 5-дневен срок.

Стоянов няма да излезе от ареста, където е за постоянно, след като два съдебни състава на две инстанции, решиха, че той не може да бъде на свобода.

Софийски градски съд реши да екстрадира в Италия друг от задържаните - Бойко Борисов. Защитата поиска по съдебен път да бъде изискана допълнителна информация, чрез която да се установи за какъв период от време Борисов е извършил престъпленията, за които е обвинен, както и допълнителна информация относно престоя му в италианския затвор.

Съдът счете по отношение на престоя, че не е необходима такава информация към настоящото производство, а по отношение на датите, че те са указани в европейската заповед за арест.

Защитата подчерта, че от началото на 2009 г. досега Борисов или е бил в италиански затвор, или е бил извън територията на Италия.

Обвиняемият посочи, че вече е изтърпял такова наказание и втори път ще бъде съден за едно и също престъпление. Той не се съгласи да бъде екстрадиран незабавно.

Михаил Стоянов и Бойко Борисов са сред десетките, които бяха задържани при масираната акция "Шок". При операцията бе разбита група, занимавала се с източване на банкови карти в Испания, Франция и  Италия. Европол определи разкритата мрежа като една от най-мащабните в света.