Въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще бъде обсъден едва в края на настоящата година.

Около това предложение на председателството са се обединили министрите на вътрешните работи по време на редовно заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел, съобщават от пресцентъра на МВР.

Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси
германският вътрешен министър Фридрих

Причината е, че няколко от държавите-членки поддържат мнението си категорично, че България и Румъния не са готови за влизане в шенгенското пространство, като някои от заключенията са особено остри.

Припомняме, сред най-заклетите противници на приемането ни в Шенген е Холандия, която смята, че в двете държави няма напредък в борбата с престъпността и корупцията.
Страната обяви, че чака два поредни положителни доклада от Европейската комисия, за да промени мнението си.

Вчера, ден преди началото на Съвета за правосъдие и вътрешни работи на ЕС, Финландия обяви официално, че ще блокира присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, като се аргументира с това, че двете страни са твърде корумпирани и не се съобразяват с върховенството на закона, което е предпоставка за присъединяване към Шенген.

Германия също се противопостави на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство като наложи вето, предупреди още в неделя и германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.
"Разширяването на Шенгенското пространство е приемливо за нашите граждани, ако са изпълнени основните изисквания. В момента, не е така", каза той.

Днес Фридрих бе още по-остър и коментира, цитиран от БНР:
Ние отчитаме не само спазването на техническите условия за граничен контрол, но и цялостната политическа обстановка в една държава. Как системата се справя с организираната престъпност, правосъдието, корупцията. Винаги сме казвали, че тази цялостна оценка за нас е централна.
Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега. Моментът още не е назрял. Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим.

Холандия потвърди отново, че ще чака следващите доклади за България и Румъния, заяви и министърът на имиграцията Фред Теевен:
Знаете нашата позиция, че трябва да видим два поредни положителни доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Това още не е факт, така че ще изчакаме и ще видим каква ще е ситуацията през декември.

Според вътрешният ни министър в оставка Цветанов обаче политическата обстановка е един от факторите за това, че вече няколко държави имат резерви към членството ни в Шенген. Като сериозна причина да сме нежелани Цветанов посочи и т.нар. "социален туризъм" към западните страни.
МВР шефът в оставка, който бе сред участниците в съвета, не отрече, че при така създалите се обстоятелства най-ранният възможен момент за членство в Шенген е пролетта на следващата година.

Изключително високо бяха оценени полаганите последователни и целенасочени усилия и постигнати резултати от България за осигуряване на сигурността по външните граници на ЕС и успехите на правителството в борбата с организираната престъпност, се посочва в прессъобщението на вътрешното ни министерство.

В рамките на днешното заседание в белгийската столица министрите приеха Решения на Съвета за влизането в сила на Шенгенската информационна система от второ поколение (ШИС II) от 9 април 2013 година.
Европейската комисия представи законодателния пакет за създаване на интелигентни граници на ЕС. Той предвижда изграждане на система „Вход/изход" за регистриране на данни на гражданите на трети страни, пресичащи външните граници на ЕС, както и на Програма за регистрирани пътници.

Министрите подкрепиха инициативата на Комисията и я определиха като надежден инструмент за засилване на сигурността по външните граници на ЕС и борбата с нелегалната миграция, едновременно с предоставяне на облекчения за пътуване за добросъвестни граждани на трети страни.

Министрите проведоха дискусия за ситуацията със сигурността в Мали и региона на Сахел и последиците за вътрешната сигурност на ЕС. На основата на представения доклад от координатора на ЕС за борбата с тероризма, Съветът определи поредица от конкретни технически и практически мерки, които имат за цел да подпомогнат усилията на местната власт в борбата с тероризма и за възстановяване на сигурността и правовия ред.