Ден преди началото на Съвета за правосъдие и вътрешни работи на ЕС тази сутрин Финландия обяви официално, че ще блокира присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

Финландският министър на вътрешните работи Пайви Расанен обясни, че Румъния и България бяха приети твърде лесно в Европейския съюз, съобщава румънският сайт romanialibera, цитирайки финландския новинарски сайт Yle.fi.

"Позицията на Финландия не е свързан с въпроса за ромите, които просят. Причината е високото ниво на корупция и нарушаване на принципите на правовата държава", каза министърът.

Финландия смята, че Румъния и България са твърде корумпирани и не се съобразяват с върховенството на закона, което е предпоставка за присъединяване към Шенген.

Германия също ще се противопостави на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, ако въпросът бъде повдигнат за гласуване в ЕС като наложи вето, предупреди в неделя и германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.

"Разширяването на Шенгенското пространство е приемливо за нашите граждани, ако са изпълнени основните изисквания. В момента, не е така", каза той.