Трима началници от МО не са получили допуск за работа с класифицирана информация от Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/, пише вестник "Преса".

Става дума за управителя на търговското дружество „Снабдяване и търговия" на МО, което продава излишното въоръжение, боеприпаси и имущество на армията - Росица Русева, както и нейната заместничка Галина Димитрова. Те имат и повторен отказ след обжалването.

Припомняме, че Русева бе разрешила достъп на частна охранителна фирма до сървърите и личните кодове за достъп до софтуерната програмата на дружеството. Този информационен регистър следи цялата търговия на военното предприятие.

Дамите са активистки на  БЗНС, партията, чийто лидер е Николай Ненчев. Русева е от неговия роден край - Ямбол, а Димитрова е секретар на партията в Перник.

ДАНС е отрязала от достъп до тайните и новия шеф на борда на „Терем" Стоил Яков.

Причините за отказ никога не се оповестяват. Една от версиите за Яков е, че името му бе замесено в акция на полицията за разбиване на канал за черно тото в Пиринския край през 2011 г. Той е председател на петричката организация на ДСБ.