Софийската градска прокуратура ще проверява сигнала срещу Росен Плевнелиев за това, че през 2007 година не е сезирал съответните органи за поискан му от общинари подкуп в размер на 500 000 евро.

Това заяви преди редовното заседание на ВСС главният прокурор Борис Велчев.

Той изрази своите очаквания покрай изборите да идват много сигнали за участниците в тях. По думите му всеки сигнал ще бъде проверяван по правилата, а изявления ще се дават пестеливо, съобразно медийната стратегия на прокуратурата.

Не очаквайте прокуратурата да стане фактор в решаването на изборите. Много ми се иска тези избори да бъдат спечелени от този, който е по-добър като политик, а не от този, който е съумял да вкара повече сигнали срещу своите опоненти, заяви Борис Велчев.

Преди да изясним фактите, нека не приписваме вяра или недоверие на г-н Плевнелиев, каза още главният прокурор и допълни, че той самият няма да прави изявления по никакви теми следващите 40 дни.

Велчев съобщи още, че до края на седмицата ще бъдат изяснени правилата и ще бъде подписана инструкция за създаване на организация в прокуратурата за реакция на сигнали за купуване на гласове и други нарушения покрай изборите.

Вече са проведени разговори по въпроса с ръководството на ДАНС и МВР. Такива щабове винаги са правени при избори, но този път ще се опитаме да бъде организацията по-добра на базата на натрупания опит през годините, каза той.

Главният прокурор е категоричен, че ще бъде създадена организация, която да реагира своевременно и бързо на всеки сигнал за купуване на гласове и други нарушения.

По-късно БСП депутатът Антон Кутев поиска Плевнелиев да отговори дали е търсил през 2008г. помощта на общинските съветници от БСП, за да бъде решен благоприятно казусът за него.

Секретарят на НС на БСП попита колко от тримата съветници от 2007г., които са искали подкуп, са станали общински съветници от ГЕРБ. Кутев поиска да знае и защо Плевнелиев не е информирал МВР и дали е информирал тогавашния кмет Бойко Борисов и председателя на Общинския съвет.

Депутатът заяви, че не знае цялата истина по случая и че не знае кой точно е предлагал подкуп на Плевнелиев, но допълни, че би искал да чуе истината от него.

 

„В началото на този скандал обаче аз бях общински съветник и си спомням за тази сделка. Тук става дума за 2 различни сделки – едната е през 2007 г. и аз й бях свидетел. Тогава ставаше дума за отчуждаване на имоти чрез замяна и се занимавахме с тази сделка, а в крайна сметка тя бе отказана”, разказа пред журналисти Кутев.

„Росен Плевнелиев дойде и ни каза, че ни е много благодарен за това, че сме го подкрепили единствени и то без да сме поискали нищо срещу това. Очевидно, други хора са искали нещо и не са го получили”, допълни още той.
По думите му през март 2008 г. сделката отново е влязла на дневен ред с решение терените да се прехвърлят към „Софийски имоти”, но тогава той вече не е бил общински съветник.