Учителските синдикати са изпратили до структурите си в страната вариант за увеличение на работните заплати на 3 пъти по 20 на сто - от 1 октомври т.г., от 1 януари и от 1 юли 2008 г.

Говорителят на Единния национален стачен комитет Николай Николов заяви, че са получили вече отговор по варианта от около 60 на сто от стачните структури в страната.
По думите му, мненията на хората са различни - някои категорично заявяват, че ще настояват за увеличение 3 пъти по 25 на сто, а други одобряват предложения вариант за 3 пъти по 20 на сто.

Междувременно и утре, и в неделя преговорите на експертно ниво продължават, като стачката продължава до подписване на споразумение.

Според Николов, съгласно българското законодателство, парите, които не са дадени на учителите по време на стачка, трябва да бъдат получени от тях до края на годината.

По-рано днес започна поредният кръг от експертните преговори между синдикатите и МОН. Синдикалистите пристигнаха в просветното министерство към 15.30 ч.

Срещата при министър Вълчев е закрита за медиите. Очаква се тя да продължи до късно тази вечер.

Около 17.00 обаче министър Вълчев бе видян да напуска сградата на министерството през задния вход, оставяйки явно свои заместници да преговарят.
Припомняме, днес в парламента Вълчев заяви, че 20-те милиона лева икономии в сектора са налице и чака споразумение със синдикатите, за да бъдат изплатени.

От пресцентъра на МОН потвърдиха, че експертните консултации обсъждат компромисния вариант за поетапно увеличение на заплатите в сектора - на три пъти по 20%.

В същото време около 50-ина учители се събраха за порадния протестен митинг пред МС.
Те бяха категорични, че няма да отстъпят от исканията си и че остават в стачна готовност.

От думите им, че ще се съберат отново в понеделник в 16.30 става ясно, че е почти нулева вероятността учебният процес да бъде възобновен в началото на следващата седмица.

Припомняме, учителите настояват за 650 лева средна заплата към юли 2008 година за целия сектор, което означава 780 лв. - за педагогическия персонал.

Кабинетът от своя страна предложи 650 лв. бруто, но само за учителите, което първоначално бе одобрено от синдикатите, но после обявиха, че поради умората не са разбрали казаното от министър председателя.