Политиката на правителството е принципно да се увеличават разходите за заплати на работещите на бюджетна издръжка в сферата на образование, но за момента бюджетът на държавата не го позволява.

Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос, отправен от депутата Мария Капон.

Исканията за по-високи заплати винаги са справедливи, но икономическите провали най-често са функция на действия по удовлетворяване на справедливи искания, а цената на тези провали като цяло се заплаща от най-бедните слоеве на обществото.

Капон се обърна към министъра със забележката, че за пореден път Орешарски се опитва да изнася лекция на тема как са обвързани доходите.

Тя настоя финсовият министър да отговори как е планиран излишъкът от над 3 млрд. лв.

По думите й, ако в предишния бюджет беше заложен по-висок процент от БВП за образование, днес щяхме да сме свидетели на много по-различна ситуация, защото образованието е приоритет за всяка модерна държава.

Признание...
Орешарски определен за финансов министър на годината на развиващите се икономики в Европа. Мотивът - водената строга фискална политика

Мария Капон нарече министър Орешарски „четвъртият коалиционен партнор на правителстовото", защото по думите й, той винаги ще казва „няма".

В отговор Орешарски подерта, че този дебат е ненужно изнесен две седмици напред, т.е. две седмици преди Бюджет' 2008 да бъде внесен за обсъждане в парламента.

„По отношение на процента, който се отделя за образование - отгораряме на финасовия модел на правителството", заяви Орешарски.

Той каза още, че процентът, който се отделя за образование, няма нищо общо с въпроса за бюджетния излишък.