Либия след падането на режима на Муамар Кадафи ще бъде основана на модерната демократична държавност, базирана на умерения ислям. В това увери  председателят на Преходния национален съвет (ПНС) на страната Мустафа Абдул Джалил в първото си публично изказване в либийската столица, съобщи БиБиСи.

Той говори пред близо десет хиляди либийци, събрали се на Площада на мъчениците в Триполи. Речта му беше излъчвана пряко по телевизията и посрещната с бурни овации и фойерверки.

Джалил допълни, че новите либийски лидери няма да приемат никаква екстремистка идеология.

Ние сме мюсюлмански народ, с умерен ислям и ще задържим това, категоричен бе той. Вие сте с нас и ни подкрепяте - вие сте нашето знаме срещу всеки, който се опита да ограби революцията, обърна се Джалил към събралите се.

Председателят на съвета на бунтовниците каза още, че жените ще играят активна роля в Нова Либия.

Джалил благодари и на страните, помогнали активно на преходния съвет, предимно Франция и Великобритания.

По-рано днес бунтовниците бяха подложени на силна критика от страна на Амнести интернешънъл. Правозащитната организация настоя Преходният национален съвет в Либия да предприеме действия, за да предотврати извършването на престъпления срещу човечеството от  страна  на въстаналите срещу режима.

Междувременно, либийският лидер Муамар Кадафи направи поредното обръщение към нацията, в което заяви, че ще се „бори до победата". Местонахождението на полковника остава неясно, припомня БиБиСи.