Амнести интернешънъл настоя Преходният национален съвет в Либия да предприеме действия, за да предотврати извършването на престъпления срещу човечеството от  страна  на бунтовниците.

Международната правозащитна организация е изготвила доклад за ситуацията в северноафриканската страна, данните от които цитира БиБиСи.

В него изрично се подчертава, че огромна част от насилието в Либия е дело на останалите верни на полковника.

Силите, въстанали срещу режима обаче, също стоят зад не малко престъпления. Сред тях са отвличания, насилствено задържане, мъчения и убийства на членове на силите на националната сигурност и дори чужденци, за които има съмнения, че са наемни войници, действащи на страната на Кадафи.

Докладът, озаглавен - „Битката за Либия - убийства, изчезвания и мъчения", не спестява критики и към режима. Военните на Кадафи са отговорни за множеството атаки над цивилни, масовите отвличания, задържания и отвличания, които представляват военни престъпления, се посочва в него.

От Амнести интернешънъл подчертават, че пълната картина на ситуацията с нарушаването на човешките права в Либия тепърва ще бъде изготвена, но изтъкват, че са изискали категоричната намеса на бунтовниците.

Тяхната структура трябва да предприеме мерки, за да контролира своите поддръжници, да разследва всеки случай на насилие, както и да се противопостави категорично на ксенофобските и расистки прояви, пише още в доклада.