Отпадна въпросът дали да има протест на медиците. Протест ще има. Ще решим как и кога. И протестът ще е на цялото общество, защото няма човек, който да не е засегнат.

Това заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов след срещата на съсловните и пациентски организации и синдикатите по проблемите в здравеопазването.

Изводът е единодушен - че нищо добро не се случва в системата на здравеопазването и че наистина животът на всеки българин е пряко застрашен от липсата на финансиране на здравната система, заяви Райчинов. Рискът един човек да бъде нападнат, ограбен убит, прегазен е много по-малък от това да умре от някакво заболяване.

В момента рискът да умре от заболяване става водещ, добави Райчинов.

Той съобщи, че общественият съвет, където влизат съсловните и пациентските организации и синдикати, е решил да бъде поискана среща с премиера на 31 август по проблемите на здравеопазването, на която да бъдат отправени исканията, които са основа за финансиране на системата и за прозрачност.

Болници спират храната на пациенти.
                 Още...

Да се изплати на болниците всичко заработено досега - дължимата сума от март месец до момента и да се плаща на лечебните завадения до края на годината в размер не по-малък от миналогодишния, съобщи Райчинов.

Този път медиците искаме писмено споразумение. До сега на два пъти получихме устни гаранции, които не бяха изпълнени ,каза още Райчинов. По думите му това споразумение е в състояние да спре протеста.

„Ако ние гарантираме работата на медиците и достъпа на пациентите до лечебните заведения, няма защо да протестираме", поясни Райчинов.

Ако срещата и споразумението не станат факт, след средата на септември ще бъдат предприети ефективни протестни действия, уточни шефът на БЛС.

Той каза, че общественият съвет настоява и ежемесечно здравната каса да изнася на сайта си информация за всички вноски.

Няма логика и оправдание да бъдат принуждавани лекарите да избират кой да живее, кой да умре, подчерта Райчинов.

Професор Станка Маркова от Съюза на специалистите от здравните грижи каза, че ще бъде направено предложение общественият съвет да заработи към Министерски съвет и никакви реформи да не се правят без негово мнение.

Димитър Манолов от КТ Подкрепа изтъкна, че синдикатът ще се опита да убеди властта, че това, което се върши по отношение на здравеопазването граничи с престъпление.

По думите на Пламен Радославов от КНСБ ще бъде отправено настояването финансовото министерство да изпълни ангажимента си за остойностяване на медицинските услуги и за публичност на събираните средства и публичност на изразходваните средства, както и за спешно решаване на проблема на хората с нарушение здравноосигурителни права.