emaxpress
Болници в страната започнаха да спират осигуряването на ежедневната храна за повечето си пациенти.

Причината навсякъде е една и съща - намалените бюджети на лечебните заведения.

Към тази мярка вече е пристъпила многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" в Разград, съобщи БНР.

В момента по кофичка кисело мляко и три тестени закуски дневно получават единствено психичноболните, туберкулозноболните и социалнослабите.

В детското отделение на малките пациенти се осигурява по една кофичка кисело мляко дневно. Икономиите от спирането на храната в останалите отделения се очаква да са в размер на 20 000 лв.

С цел пестене на средства пет отделения в болницата през целия месец ще останат затворени. Персоналът им е разпуснат в платен отпуск.  

Затворените отделения са ушно, очно, гастроентерологично, кожно и това по физиотерапия.

Ограничаване на разходите за храна на пациентите ще предприеме и габровската многопрофилна болница от месец септември. Мярката се обсъжда от Съвета на директорите, но тя няма да засегне диабетиците и болните на диета, уточни директорът на лечебното заведение доктор Нели Савчева.

Проблеми има и в болницата в Добрич, чиято издръжка е намалена с 30%.

На практика това означава ограничаване на разходите и разнообразието на предлаганите лекарства и консумативи, намаляване на част от възнагражденията и стопанските разходи на здравното заведение.

В Сливенската областна болница са спрени плановите операции за август.

С намаления с 32% процента бюджет се затруднява лечението на спешните случаи, които в Сливенска област са много заради големия брой катастрофи.

Най-голямото лечебно заведение в Сливен не е подписало анекса за бюджета за август, който го оставя с 645 000 лв., но до края на миналата седмица го е надвишило с над 100 хил. лв. заради голямата спешност.

Изпълнителният директор д-р Васислав Петров посочи, че последните платени средства са стигнали единствено за заплати. Болницата не може да изплаща дълговете от 2 млн. лв. и скоро може да се стигне до съд и липса на животоспасяващи лекарства.

Ръководството обмисля вариант за спиране храната на болните.

Припомняме, на пресконференция вчера състоянието на здравеопазването у нас беше определено като трагично.

В срещата взеха участие представители на КТ Подкрепа и Българския лекарски съюз.

Днес предстои първата сбирка на обществения съвет, на която ще бъдат набелязани конкретни действия за запазването на здравето на пациентите.