Днес курсът на европейската единна парична единица падна до исторически минимум спрямо курса на американския долар.
Еврото мина под прага от 1,28 долара за пръв път от март 2009 г. насам.

През последните дни курсът на еврото бележи постоянно падане заради сериозното безпокойство, породено от дълговете на страните членки на еврозоната.

Това безпокойство се засили след протестите от вчера срещу икономическите мерки в Гърция.

Опасенията, че гръцката криза може да "зарази" и други страни-членки се засили и от предупреждението на рейтинговата агенция „Мудис" за понижаване на кредитния рейтинг на Португалия.

Комисарят по търговията в ЕК Карл де Гухт отслабването на еврото спрямо долара не трябва да предизвика паника, тъй като в една такава позиция на европейската валута се укрепва и конкурентоспособността на износа.

Припомняме, след като станаха ясни реалните параметри на финансовата криза в Гърция и огромния бюджетен дефицит на страната, Европейската комисия подкрепи активирането на механизма за финансово подпомагане от страна на Европейския съюз.

Допълнително Гърция договори и помощ от Международни валутен фонд, което принципно противоречи на условията за членство в еврозоната.

Очаква се финансовата помощ от ЕС да помогне за възстановяването на страната от тежката бюджетна и дългова криза. Гърция трябва да рефинансира 8.5 милиарда евро дълг до 20 май 2010 г.

Заедно с помощта обаче, както европейските страни, така и МВФ поставиха тежки условия за реформи на правителството на Папандреу. Именно те предизвикват недоволството на гърците.
Недоволство и съпротива обаче има и сред самите страни членки на Европейксия съюз, като се чуха и немалко гласове за "изгонването" на южната ни съседка.