Европейска комисия е одобрила плана на правителството на Гърция по съкращаване на бюджетния дефицит до общоевропейското ниво от 3% до края на 2012 година.
Гърция в момента е страната с рекорден бюджетен дефицит, който предизвика безпокойството на Европа.

Според комисията Гърция трябва да предприеме допълнителни мерки по съкращаване на заплатите в бюджетния сектор и въвеждане на по-строга финансова дисциплина, пишат световните агенции.

В препоръките на комисията към Гърция се съдържа и искане към правителството на Папандреу да предостави през март тази година предварителен доклад по мерките по съкращаване на бюджетния дефицит.

Само ден преди доклада на ЕК, самият Папандреу обяви замразяване на заплатите в държавния сектор, временно прекратяване на назначенията на нови работници, повишаване на акцизите върху горивата и проверка на офшорни фирми за избягване на плащане на данъци.

В телевизионното си обръщения премиерът Папандреу назова новите мерки като „опит да се предотврати бързото спускане на страната във финансовата пропаст". В изявлението си Папандреу оправда в голяма степен положението на страната си с влиянието на външни сили - „Нашата страна се намира под атаката на валутни спекуланти. Тя се разглежда като слабото звено в еврозоната."

По думите на гръцкия премиер правителството няма да повишава тази година заплатите на чиновниците, дори и на тези които получават по-малко от 2 000 евро.
По-рано обаче кабинетът предвиждаше замразяване да има само за по-високите заплати, а увеличение на ниските заплати беше в предизборните обещания на социалистите само от преди няколко месеца.

В изявлението си Папандреу обяснява, че повишаването на акциза върху горивата се налага от нуждата веднага и реално да се постигне увеличаване на приходите в държавния бюджет.

Премиерът обеща на обложи с по-високи данъци богатите гърци и собствениците, както и да увеличи данъчното облагане на печалбата, която не се реинвестира. Папандреу даде също обещание за по-високи данъци за офшорните компании и увеличаването на данък дивидент.

Опитите за избягване на данъчното облагане е несправедлива практика и тя ощетява обществото", посочи Папандреу.