Сделката за Булгартабак мина на контрол през икономическата комисия на парламента.

Икономическият министър Трайчо Трайков обаче "хвърли на пангара" шефа на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов и свой човек от МИЕТ и не дойде лично в парламента да разкрие подробности около сделката за дружеството и станалия вече митичен собственик на Булгартабак.

Процедурата за приватизация на Булгартабак беше прозрачна. С тези думи Емил Караниколов се опита да убеди народните избраници в ползите от сделката. Договорът не носи рискове за българската държава, категоричен бе той и изтъкна, че най-силната част на сделката е защита на интересите на страната и служителите.

Не отстъпихме от основните неща, подчерта шефът на Агенцията за приватизация и допълни: "Това дружество ще продължи да работи и да се развива, убеден е Емил Караниколов. Постигнахме изключително добра цена."

От обясненията му пред депутатите стана ясно, че купувачът на "Булгартабак Холдинг" е руски финансов инвеститор. БТ Инвест е дъщерно дружество на въпросния "митичния" руски инвеститор и не е офшорка, каквито опасения вече се появиха. Всички документи за собственика са в АП, стана ясно още от думите на Емил Караниколов.

След заседанието на икономическата комисия шефът на Агенцията по приватизация "разсея мъглата" около собствеността на Булгартабак. Собственик е Външнотърговската банка на Русия, нещо което вече е известно, обяви той и поясни, че на документи няма български играч в сделката.

Все пак стана ясно, че Агенцията за приватизация "хваща" до един момент собствеността по веригата. Но кой стои най-отзад, това е невъзможно да се установи, подчерта Емил Караниколов.

"Финансово разузнаване" в ДАНС проверява произхода на средства на купувача, декларирана в съответната декларация за произход на средства, каквато е процедурата.

Той пое ангажимент пред депутатите да им предостави данните, с които и агенцията разполага. Въпросът за реалния купувач бе поставен от червения депутат Румен Овчаров. Оказа се, че Караниколов е изненадан от интереса на опозицията към купувача. Не знаех, че се интересувате от това, обърна се той към опозицията.

В момента според него дружеството е в много добро състояние. Оперативният кеш, с който разполага възлиза на 58 409 784 лева или 29 864 449 евро. Дългосрочните задължения на предприятието са 18 000 400 евро.

Няма как да приема, че с тази сделка се гарантира светлото бъдеще на дружеството, заяви в отговор социалистът Румен Овчаров. Ангажиментът за 7 милиона лева инвестиции за 2 години според него гарантира само едно - че дружеството бавно и сигурно се води към естествения си край. Не се гарантират и интересите на тютюнопроизводителите, заяви Овчаров.

Или се правим на наивници, или ни вземат за глупаци, подчерта той и допълни, че тази сделка не е нито най-добрата, нито най-безалтернативната.

"С такова нахалство досега не са налагани купувачи. В това отношение Бойко Борисов надмина Иван Костов", категоричен бе червеният депутат.

От ДПС изразиха задоволството си, че сделката е сключена и че е поет ангажимент за изкупуване на 5000 тона български тютюн годишно. От партията на Ахмед Доган обаче се заканиха внимателно да следят как се изпълнява този ангажимент.

Краят на сагата Булгартабак е по-скоро положителна стъпка, отколкото отрицателна, подчерта Йордан Цонев от. По повод на крайния купувач на Булгартабак той заяви, че рядко при редица подобни сделки се стига до него. Прозрачността има нива, до които не се стига, заяви Цонев и допълни: "Аз смятам, че сделката отваря перспективи за развитие на дружеството".

С далеч по-голям патос се изказаха за продажбата на холдинга от ГЕРБ. Голяма смелост проявила Агенцията  по приватизация с осъществяването на сделката, според Валентин Николов. Той посочи, че преди време американски професор казал, че преходът у нас ще приключи, когато се продаде Булгартабак. Затова и Николов обяви:"Преходът свърши, защото Булгартабак е продаден".

Синдикатите също дойдоха на срещата в парламента и бяха единодушни в неизгодността на сделката. Те дори я нарекоха лобистка и поискаха за пореден път оставката на Емил Караниколов.