В ранния предиобед Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри договора за продажбата на "Булгартабак".
Това става само три дни, след като АП одобри единствения кандидат - австрийска компания.

Надзорът е одобрявал сделката, докато под прозорците му стотици протестиращи се обявиха против продажбата.

Г-н Борисов, преди две години мнозинството от нас Ви дадоха своето доверие да спрете разграбването на България. Молбата ни е - намесете се, скандираха около 550 работници от „Булгартабак", събрали се на протестното шествие срещу продажбата на холдинга. Протестът е организиран от тютюневите синдикати към КТ "Подкрепа" и КНСБ.

По информация на БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е заявил, че е възможно договорът с купувача на „Булгартабак" да бъде финализиран още днес. Договарят се клаузите от договора, свързани със социалните ангажименти.

Софийските служители на „Булгартабак" бяха подкрепени от свои колеги, дошли с осем автобуса от Благоевград и Плевен. Под звуците на Националния химн, „Една българска роза" и с непрестанни викове „Оставка", те изминаха разстоянието от площад „Александър I Батенберг " до Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Освен многобройни знамена, те издигнаха и плакати с надписи „Не на приватизацията по време на криза без социални ангажименти", „Г-н Борисов, спрете кражбата на Булгартабак".

В подкрепа на своите родители бяха дошли и редица деца, които също скандираха с пълни гърла „Оставка, Оставка."

Протестиращите изразиха своето възмущение от арогантно проведената според тях процедура и бруталното отстраняване на всички стратегически инвеститори чрез невъзможни за тях критерии.

Огорчени сме от опитите за заблуда на общественото мнение за добри социални клаузи в бъдещия договор за приватизация, заявиха работниците на „Булгартабак". Те настояват за отхвърляне на решението за продажба на холдинга на кандидата "БТ Инвест", зад която стои руската външнотърговска банка, както и за отстраняване на шефа на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Пред сградата на АПСК протестиращите изтъкнаха, че са на това място за шести пъти и се оплакаха, че първоначалният маршрут на шествието им е бил променен: Прокараха ни през всички тайни улички и не ни дадоха да минем пред Народното събрание, защото не искат да ни виждат. Защото са гузни.

Работниците са подготвили декларация, която ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов. Те са категорични, че ако управляващите не чуят техните искания, ще блокират не само малките улички в София, но и големите пътища.

И този път управляващите искат не България да печели, а „Булгартабак" да бъде продаден на техен човек, заявиха синдикатите, които също взеха участие в протеста. Днес всички българи разбраха защо сме тук, а държавата все още не може да разбере кой е купувачът на холдинга, допълниха те.

Според тях „БТ Инвест" е новосъздадена фирма, която няма почти никакъв опит в тютюнопроизводството и дори се усъмниха, че малко след евентуалното финализиране на сделката тя ще прекрати съществуването си. Синдикатите също така изразиха своето недоумение какво всъщност се продава - бизнесът или материалните активи.

Според мен високоплатени чиновници въвеждат умишлено в заблуждение Бойко Борисов. Ако не е умишлено, то това е атестат за тяхната компетентност. Ако пък е умишлено, има друг закон, който се казва наказателен кодекс, заяви Юлий Манойлов от КТ "Подкрепа.

"Той напомни, че според предложението инвеститорът се задължава да изкупува по пет хиляди тона годишно български тютюн за срок от пет години. Предложените инвестиции за следващите две години са два милиона за първата и пет милиона лева за втората.

От синдикатите обаче извадиха данни, според които за последните три години „Булгартабак" е изкупил средно годишно 4 639 тона тютюн, като за 2010 г. това количество е 6 091 тона. С отпадане на държавните субсидии производството на тютюн ще продължава да намалява и тогава ще се търсят причини за това, че не се изпълнява приватизационния договор, предупредиха от синдикатите.

На фона на виковете „оставка", „мишоци", „плъхове" и "цървули" протестиращите многократно приканиха шефа на Агенцията да слезе при тях и да чуе исканията им. В крайна сметка след близо едночасови скандирания на прага на Агенцията Караиванов отиде сред работниците и обясни, че процедурите по изпълнение на конкурса са били спазени. Относно призивите за оставката му, заяви, че ако тя бъде поискана в редовна форма и ако има действителни основания за това, той и целият му екип биха освободили заеманите  от тях позиции.

Караниколов беше категоричен, че социалните ангажименти към хората са гарантирани и дори купувачът да смени собственика си, условията от приватизационния договор остават в сила.

Шефът на Агенцията покани представители на синдикатите да се качат при него и заедно да обсъдят декларацията. Протестиращите обаче отхвърлиха предложението му, защото, както обясниха - отказват да преговарят с „един компрометиран чиновник", тъй като това е под достойнството им.