За фалита на КТБ първо трябва да се търси отговорността в тези, които я управляваха и как. Това заяви в интервю за БиТиВи бившият финансов министър в кабинета „Орешарски" и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов. Според него след това трябва да се търси отговорност от Банковия надзор - какво е правил и можел ли е да предотврати случващото се в КТБ.

Чобанов е категоричен, че за кризата в банката са виновни тези, които са я управлявали и начинът, по който са я управлявали. Банката е била финансирана по нездрав модел - фирмите не са могли да си плащат и лихвите. Има кредити, предоговаряни по 25 пъти. Делян Пеевски не е участвал в управлението, не е прилагал порочните практики, които заобикаляха правилата. Предстои да видим дали има неофициална версия, че Цветан Василев и Делян Пеевски са се скарали, но дори да е така, банката е управлявана по начин, който я прави нестабилна във времето, подчерта Петър Чобанов.

КТБ не била банка, а политически инвестиционен фонд, разбра Радан Кънев и поиска главният прокурор да започне разследване.   Още...

Относно обвиненията, които Бойко Борисов хвърли, че бившият първи финансист и Орешарски носят вина за кризата с КТБ, Чобанов заяви, „че не е спал, но тогава нещата са се развивали много бързо". Седмица, след като КТБ е била поставена под специален надзор, имало атака срещу друга банка и цялата система се клатела, подчерта Петър Чобанов.

Той е категоричен, че ако имало атака срещу КТБ, тя е била вътре в самата банка заради начина, по който е управлявана.

Във връзка с обвиненията на премиера, че са изтеглили държавните пари, ексфинансовият министър изтъкна, че сагата с държавните пари се е завъртяла много по-отдавна. Още Симеон Дянков бил дал препоръки за изтеглянето на парите на държавните предприятия, които са само в една банка, след което служебният кабинет въвел правилото не повече от 20% от парите им да се държат в една банка. Около 600 млн. лв. бяха изтеглени за около година от 2013 г. и 2014 г.", обясни още Чобанов.

„Заради създалото се напрежение се предизвика изтегляне на депозитите. Тогава ръководството на банката поиска да бъде поставена под специален надзор - има писмо от ръководството на КТБ до ръководството на БНБ. Надзорът на БНБ е този, който трябва да предприеме мерки", подчерта още Чобанов.

Той обясни, че в създалата се тогава ситуация, при която Първа инвестиционна банка е била оздравена, а КТБ - не, не е приложен двоен стандарт. „Тогава в неделя следобед беше договорена помощ. ЕК в разрешението си за ликвидна подкрепа за цялата банкова система изрично посочва, че ликвидно се подпомага само стабилна и здрава банка, която няма капиталов недостиг. Тогава вече имаше сериозни сигнали, че в КТБ има сериозни пробойни", подчерта още Петър Чобанов.

Запитан виждал ли се е с банкера Цветан Василев, Чобанов заяви, че от доста време е на отговорни позиции и е нормално да са се срещали на събития. На конкретен обяд обаче не е бил.

Петър Чобанов е категоричен, че е спазвал правилата за КТБ и подкрепи настояването на лидера на ДПС Лютви Местан, че истината трябва да бъде разкрита.