Хиляди индийци отново се събраха на протест срещу корупцията в страната и в защита на 74-годишния Ана Хазаре. Възрастният мъж гладува вече девети ден. Целта на активиста е да привлече общественото внимание и да провокира реакцията на властта срещу корупционните практики в страната.

Преди известно време общественикът беше задържан, малко преди да организира мащабна акция. Арестът му провокира масови протести в цялата страна, в които се включиха хиляди хора.

В опит да потушат общественото недоволство властите решиха да освободят Хазаре, но той отказваше да излезе от затвора, докато не му бъде позволено да гладува, за да изрази по този начин протеста си.

Днес мъжът обяви, че е готов да умре, но няма да направи никакъв компромис с каузата си. Изгубих шест килограма и проблемите с бъбреците ми се влошиха, но няма място за притеснение, обяви пред привържениците си в Делхи активистът. Докато правителството не се съгласи с всички предложения, няма да се откажа. Дори и ако трябва да умра, категоричен бе той.

Ройтерс припомня, че индийските власти започнаха да предлагат отстъпки във връзка с антикорупционното законодателство. Въпреки това изгледите за споразумение с Хазаре изглеждат доста далечни. Организираните от активиста акции принудиха правителството да предложи за гласуване в парламента закон срещу корупцията.

Документът обаче беше категорично отхвърлен от Хазаре и привържениците му. Общественикът настоява до края на месеца да бъде гласувано неговото предложение, което предвижда създаване на независима антикорупционна агенция, разследваща за корупция висши официални лица.