Властите в Индия позволиха на 74-годишния Ана Хазаре да обяви 15-дневна гладна стачка. Възрастният мъж и борец срещу корупцията бе арестуван преди дни.

Задържането на видния общественик предизвика масови протести в Индия. Акции в неговата защита се състояха в Делхи, Мумбай, Калкута, Ченай, Бангалор и други градове.

В опит да потушат общественото недоволство властите решиха да освободят Хазаре, но той отказваше да излезе от ареста, докато не му бъде позволено да гладува, за да изрази по този начин протеста си срещу корупцията.

Активистът, който често бива сравняван с лидера на борбата за независимост на Индия Махатма Ганди, ще започне гладната си стачка в 15 ч. местно време в парк в столицата Делхи.

През април активистът се отказа от гладна стачка, след като правителството обяви, че има намерение да създаде специален орган, който да се занимава с разследване на политици и официални лица, замесени в корупция. По-късно обаче Хазаре и привържениците му отхвърлиха представения проект за подобна структура, защото се оказа, че премиерът на Индия и висши съдии няма да подлежат на проверка от нея.

Общественикът определи предложения закон като „жестока шега" и описа борбата срещу корупцията като втора война за независимост на Индия.