Насилието, съпроводено с въвеждането на полицейски подразделения на Косово в северните части, населени с етнически сърби, предизвика международно недоволство.

Припомняме, косовски полицаи поеха контрола върху два гранични пункта в района на Митровица с цел налагане на ембарго за внос на сръбски стоки. Решението беше взето като реципрочна мярка, тъй като Белград не признава косовските митнически печати.

Местните сърби препречиха пътя и оказаха въоръжена съпротива на косовските полицаи. Според данните един от тях е починал от раните си, получени по време на засадата на отряда му. Пострадали са още четирима полицаи.

Заради възникналото напрежение, силите на НАТО се мобилизираха, за да се намесят, ако се наложи.

В тези области са разположени подразделения на миротворческите сили на НАТО. САЩ и ЕС остро критикуваха правителството в Косово заради опита да блокират границата със Сърбия, без тези действия да са съгласувани с тях.

Американските власти призоваха Сърбия и Косово да положат взаимни усилия за намаляване на напрежението, след като косовската полиция се опита да установи контрол върху два контролно-пропускателни пункта по границата със Сърбия в резултат на ожесточаващите се митнически спорове между двете страни.

САЩ изразяват съжалението си, че действията на косовското правителство за поемане на контрола над митническите пунктове в Северно Косово не бяха съгласувани с международната общност, заяви говорител на държавния департамент на САЩ.

Призоваваме правителствата на Сърбия и Косово да продължат да работят усилено за нормализирането на настоящата ситуация, а всички страни да се въздържат от насилие, се казва още в съобщението.

Над 70 страни, включително САЩ и голяма част от страните в Европейския съюз, признаха независимостта на Косово. Белград обаче продължава да смята Косово за сръбска територия.

През месец май сръбският вицепремиер Ивица Дачич се обяви за подялбата на Косово. Идеята за подялба на Косово с оглед съществуващите пречки и ситуацията на място, е единственото реално решение, заяви Дачич.