Сръбският вицепремиер Ивица Дачич обяви, че e за подялбата на Косово. Той изрази тази идея пред вестник "Зъри", съобщава БНР.

Идеята за подялба на Косово с оглед съществуващите пречки и ситуацията на място, е единственото реално решение, заяви Дачич.

Не знам дали Белград и Прищина биха се съгласили с това, но според мен най-реално е територията, на която живеят сърби, да остане в състава на Сърбия, а от друга страна Сърбия да се съгласи частта, в която живеят албанци, да остане в състава на Косово и да се отдели, обясни сръбският вицепремиер, министър на вътрешните работи и лидер на социалистите.

Повечето от анализаторите в Белград предупреждават обаче, че подобен развой на събитията на Балканите може още повече да обнови исканията на албанците от Прешево, Медведжа и Буяновац, намиращи се в южна Сърбия, да се присъединят към Косово. Това би могло и да постави въпроса с даването на автономия на населената с мюсюлмани-бошняци област Санджак, намираща се до границата с Черна Гора.

От основната опозиционна сръбска партия поискаха да бъде потърсена отговорност от вицепремиера Дачич, защото според тях е била нарушена Конституцията на страната.

Косово обяви едностранно независимост от Сърбия през февруари 2008г., но тя все още не е призната от всички държави.