Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства споразумението между САЩ и Русия за сирийските химически оръжия, съобщава РИА Новости.

Според него обаче то е само стъпка по пътя към слагането на край на „потресаващите страдания” на сирийците.

Бан Ки-мун обеща подкрепата на ООН в изпълнението на споразумението, постигнато между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери.

Генералният секретар изразява надежда, че споразумението на първо място ще предотврати бъдещо използване на химически оръжия в Сирия и на второ - ще помогне да се положи пътят за политическо решение за слагането на край на потресаващите страдания, причинявани на сирийския народ, заяви говорителят на Бан Ки-мун - Ванина Маестрачи.

Генералният секретар на ООН призова Съветът по безопасност да подкрепи това споразумение.

Припомняме, по-рано САЩ и Русия постигнаха споразумение за принципите, отнасящи се до поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол, съобщават световните агенции.

Това стана след тридневни разговори между Държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров в Женева.

САЩ и Русия се съгласиха, че Сирия трябва да представи пълния списък с химическите си запаси в рамките на една седмица преди да бъдат иззети или унищожени, каза Джон Кери на съвместна пресконференция с Лавров. На нея Кери разясни работна рамка от шест точки.

Междувременно стана ясно, че Великобритания също приветства споразумението. В съобщение в „Туитър” британският външен министър Уилям Хейг заяви, че е разговарял с американския държавен секретар Джон Кери.
Хейг посочи, че незабавно трябва да започне работата по неговото изпълнение.