Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна, съобщава „The Guardian". Той смята, че на преговорите, които се провеждат в Минск за решаване на кризата в източната част на Украйна, трябва да се потърси начин за незабавно прекратяване на огъня.

Лавров добави, че украинските сили трябва да се оттеглят от позициите, от които могат да удрят цивилни цели.

Те трябва да напуснат позициите, от които могат да наранят цивилното население", заяви Лавров пред студенти в Москва. „Аз много разчитам днешните преговори да са посветени преди всичко на задачата за постигане на съгласие за незабавно прекратяване на огъня, без условия", каза още руският външен министър.

Разговорите в беларуската столица ще съберат представители на Русия, Украйна, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и сепаратисти от Източна Украйна.

Oжесточени боеве за контрол на летището в Луганск
Още...

Всякакви нови санкции от страна на Европейския съюз или САЩ ще принудят Русия да защити своята икономика, граждани и бизнес, каза още Лавров, цитиран от „Ройтерс".

В случай на нови санкции заради украинската криза, той каза, че те преди всичко ще започнат от своя собствен интерес - да защитят своята икономика, социална сфера, предприятия и в същото време да се направят изводи от действията на партньорите им.

Лавров омаловажи изключването на Русия от Г-8 след анексирането на украинския Крим, заявявайки, че организацията е загубила голяма част от своето значение след формирането на по-широкото Г-20.

Сергей Лавров каза още, че няма да има военна намеса от Русия в Украйна. Москва отрича присъствие на руски танкове и войски там, въпреки че НАТО и западните правителства казват, че има необорими доказателства за противното.

Туск нарече война действията на Русия в Украйна
Още...

В същото време руският президент Владимир Путин призова ЕС да покаже „здрав разум" и да не налага допълнителни санкции на Русия, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Надявам се, че здравият разум ще надделее и ще работим при нормални условия, и че нито ние, нито нашите партньори ще бъдат потърпевши от тези действия", подчерта той на съвещание за обсъждане на приоритетни проекти на територията на Далечния Изток.

По думите му въпросът за държавността в Източна Украйна трябва да бъде част от съдържателни преговори.

Вицепремиерът на Китай Чжан Гаоли, който се срещна с Путин във връзка с церемонията по започване строителството на тръбопровода „Силата Сибир", подчерта, че китайската страна е категорично против санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия, против „цветна революция" и против сдържане развитието на Русия.

Лидерите на Европейския съюз се съгласиха през уикенда Европейската комисия да подготви нови мерки срещу Москва след обвиненията, че Русия изпраща войски на украинска територия.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко обвини Русия в започване на „пряка и открита агресия" срещу Украйна. Според него това „променя ситуацията в зоната на конфликта по радикален начин".

Пряка и открита агресия е започната срещу Украйна от съседна държава. Това променя ситуацията в зоната на конфликта по радикален начин", каза той в реч пред военна академия в Киев.

В същото време председателят на руския сенат Валентина Матвиенко каза, че Русия няма да се уплаши от европейските санкции, допълвайки, че украинските власти трябва да се обвиняват за боевете в Източна Украйна.

Ясно е на всеки, че тази безизходица е в резултат на действията на властите в Киев. Има нужда да се признае, че сега ситуацията е в безизходно положение и че клането не може да продължава, добави тя.

Новият шеф на външната политика на ЕС от края на годината Федерика Могерини остро разкритикува руските действия в Украйна.

В интерес е на всички страни да сътрудничат и работят заедно. Но това не се случва. Руските действия са в противоположна посока: военна агресия, провокации...В тази фаза Кремъл действа срещу интересите на собствения си народ, каза тя пред италианското издание Corriere della Sera.

Около 2600 души са загинали в Източна Украйна при боевете от април.