Продължават ожесточените боеве за контрол на летището в Луганск, съобщават украински и руски агенции.

Говорител на украинските правителствени сили обяви междувременно, че се изтеглят от летището в Луганск след предприета от сепаратистите офанзива.

Украинският Съвет за национална сигурност и отбрана съобщи, че „украинските войници се изтеглят от Георгиевка и летището в Луганск по организиран начин".

Военният говорител Андрей Лисенко съобщи, че седем украински войници са били убити през последните 24 часа.

„Украинските сили получиха нареждане да се изтеглят от летището", подчерта говорителят и добави: „Съдейки по прецизните удари, професионални артилеристи от руската армия стрелят" по украинските войници.

Сепаратистите съобщават в същото време, че правителствените войски са използвали в рамките на артилерийския обстрел касетъчни боеприпаси, което е забранено с международна конвенция.

Иначе армията използва реактивни системи за залпов огън от типа „Смерч", „Ураган" и „Точка-У".

Сепаратистите съобщават също така, че са успели да изтласкат от района на летището части на батальона „Айдар". Според данни от страна на така наречената Донецка народна република са пленени 13 украински десантчици.

Общите загуби на правителствените войски за последните 24 часа са 100 ранени и убити, един самолет, два вертолета, два танка, 6 артилерийски установки, два БТР, 14 оръдия, 24 броя автомобилна техника, два склада с боеприпаси

Сепаратистите съобщават, че целта им е да изтласкат армейски части от позициите, откъдето се води обстрел по населени места, застрашаващи цивилни граждани.