МВР обяви официално подробности по акцията срещу контрабандния канал за китайска стока, при която са арестувани шестима души, сред които настоящи и бивши митничари, както и спедитори.

Шефът на Главна дирекция „Полиция" генерал Валентин Петров, шефът на антимафиотите от ГДБОП генерал Ваньо Танов и зам.градският прокурор Роман Василев представиха информацията за съботната операция по разкриването на престъпната група.

Ваньо Танов поясни, че в събота сутринта от 5 часа е стартирала полицейската операция по реализация на разработка срещу митнически служители.
Джимито и Пурата от няколко месеца са извън системата на митниците, но Джимито не е спирал да посещава летището и все едно е действащ митничар", поясни Танов.

Разработката се води от 9 месеца и е взето решение да се проведе в деня, в който е трябвало да пристигне стока, за да бъдат иззети всички доказателства.

Всякакви коментари по повод деня на операцията - че е заради доклада на Европейската комисия, генерал Валентин Петров определи като несериозни.
В операцията няма никой друг участник освен полицейски служители и прокуратурата, така че опити на някои институции да си препишат заслуги, нямат никакво покритие, заяви още Валентин Петров, визирайки явно вчерашното изявление на Агенция „Митници".

Операцията е срещу митнически служители - двама бивши и един действащ.
В схемата са участвали и 3-ма служители на спедиторска фирма.
В момента 5-има са в ареста, а срещу шестия, небезизвестния Георги Георгиев-Пурата, е наложена мярка „подписка", тъй като е бил в болница.

Припомняме, сред арестуваните са още Ивайло Разложки-Тихия, младши митнически инспектор на Аерогара „София", както и бившият митничар Радослав Живков-Джими.

На шестимата са повдигнати обвинения за организирана престъпна група и контрабанда по чл. 321 и 242 от Наказателния кодекс.

Службите са разкрили два механизма за измама.

При единия са издавани карго манифести, фалшиви печати и е извършвана чиста контрабанда, съобщи генерал Ваньо Танов.
Този механизъм е прилагана основно за мобилни телефони.

Като пример Ваньо Танов посочи, че вчера е пристигнала пратка от Цюрих, в която GSM са оформени не като мобилни телефони, а като аксесоари за телефони.
Един телефон струва 1 200 лв. и дължимото ДДС е 220 лв, а за аксесоар на стойност е 7-10 лева с дължимо ДДС от порядъка на 0.20 лв.
Става въпрос за огромни разлики в стойността, коментира Танов.

Митничарите са си направили тарифа, по която са действали.
За 500 GSM дължимото ДДС е 19 000 лв., но ако бъдат оформени като аксесоари, ДДС-то едва ли ще надвиши 200 лв., изтъкна Танов.

Установено е, че до 1 януари т.г. апаратите са внасяни с полети от Атина, а след това пристигали от друго европейско летище. Служителите на ГДБОП са установили, че месечно в страната по тази схема са внасяни между 6 и 7 хиляди апарата от висок ценови клас.

Седмично през организаторите на доходоносния канал са преминавали между 5 и 10 тона стоки  

Конкретен пример - за реален внос на 1900 апарата "Сименс А-70" - при пазарна цена 70 лв.,  се дължат 19 хиляди лева ДДС.
Задържаната пратка е от 500 телефона "Нокиа 6300 - при пазарна цена около 500 лв., които са декларирани като филми.
Щетата само от тази пратка е около 50 хиляди
лева невнесен ДДС.

При втория механизъм на карго товари от Дубай и Китай са сменяни тарифните номера.
Схемата е следната: вносителите плащат на членове на престъпната група около 1/3 от реалните митнически сборове - мито и ДДС, като тарифата е между 9-12 лева и варира в зависимост от вида на стоката.

Например внасяните дрехи са "тарифирани" по 9 лв., кожените изделия - по 12.
Така, ако за 720 кг карго от дрехи, обувки, очила и т.н. следва да се плати 20 хил. лева мито и ДДС, вносителят плаща на престъпната група 6500 лева.
От тях реално в държавния бюджет през митницата  постъпват около 650-700 лева.

Допълнителен е фактът, че по-голямата част от това карго е имитация на известни запазени търговски марки.

Седмично през организаторите на доходоносния канал са преминавали между 5 и 10 тона стоки - установили специализираните полицаи.

Той каза, че няма данни в карго фирмата, която е чисто държавна към летището, да са знаели.
Танов посочи, че в схемата са участвали митничари и спедиторски фирми, които предварително са се договаряли за проценти, за тарифни номера, по които ще бъде оформяна стоката.
Те са били в непрекъснат контакт.

"Мотор" на сделките са основно двама от организираната група - Пурата и Джими.
Ролята им била да осигуряват безпроблемното оформяне на митническите документи, като в зависимост от конкретната ситуация те контактуват с митническите служители, за да не възникват "усложнения" при обмитяването, подават информация на вносителите и спедиторите кога е най-удобният момент за подаване на манифестите.
Целта е избягване на евентуална проверка от митническите мобилни групи.

Именно те са инструктирали вносителите и спедиторите на каква позиция да се декларират стоките, коя държава да се посочи като производител и т.н. подробности и "важни" детайли за да работи каналът без сътресения.

От осъществените до момента действия са документирани 70 авиопратки с мобилни телефони, които членовете на групата внесли в страната контрабандно в около 40 самолетни пратки с различни други стоки, обмитени по друг тарифен код - с цел плащане на възможно най-ниско мито и ДДС.

При пет случая стоката е подменена преди осъществяване на финансов контрол от мобилните митнически групи.