На международната общност й остава малко време, за да ликвидира ядрената заплаха, идваща от Северна Корея, чието ръководство си постави като основна цел до 2012 година да превърне страната в „мощна, велика и просперираща" държава.

Това заяви президентът на Южна Корея Ли Мюн Бак, цитиран от БиБиСи.

„Ние нямаме друг избор освен да разрешим проблема с ликвидирането на севернокорейската ядрена програма чрез дипломатическите усилия на шестостранните преговори", заяви още той.

Южнокорейският лидер е убеден, че този въпрос може да бъде решен само по дипломатически път и предложи във формата да бъдат включени освен представители на Северна и Южна Корея, но и на Китай, Русия, САЩ и Япония.

БиБиСи отбелязва, че това изказване на президента представлява отстъпление от жестоката позиция, която Сеул зае след инцидента с потъването на южнокорейския кораб, при който загинаха 46 души.

Отношенията между двете Кореи през последните седмици рязко се влошиха. Южна Корея проведе редица  военни учения, съвместно със САЩ в спорния остров Йонпьон.

Припомняме, Северна Корея обвини Юга в провокации в отговор на предупреждението, оправено преди дни от Южна Корея, че са готови да осъществят въздушни атаки при евентуално ново нападение.

При масирания обстрел на 23 ноември загинаха двама войници и двама цивилни, а много къщи бяха разрушени. Южна Корея отвърна на огъня.

В последствие от КНДР заявиха, че са били предизвикани от съседите си и са стреляли в отговор на снаряд, паднал в техни териториални води.

Пхенян заплаши, че всякакви последващи действия от стана на Сеул ще доведат до война.

В южнокорейската столица избухнаха безредици заради слабата, според част от обществото, реакция срещу нападението на Севера. Това коства и поста на военния министър на страната.

На погребението на загиналите войници, командирът на южнокорейската морска пехота заяви, че подчинените му ще "отмъстят" на Северна Корея.