Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова определи действията на „Ислямска държава" като „културно прочистване" и военно престъпление, което светът трябва да накаже, съобщава АП.

Припомняме, вчера „Ислямска държава" разпространи видео как симпатизанти на терористичната организация разбиват антични статуи с ковашки чукове и пневматичен чук в музея в Мосул.

Пред журналисти Бокова добави, че не може да спре да гледа публикуваното от терористичната групировка видео, което показва как джихадисти  унищожават паметници на културата от повече от 3 хиляди години в северния иракски град Мосул. Според нея видеото е „истински шок".

Шефът на базираната в Париж агенция на ООН обяви създаването на „глобална коалиция срещу незаконния трафик на културни паметници", която ще се събере през следващите седмици.

Тя също поиска провеждане на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН с цел осигуряване на защита на културното наследство на Ирак.

Вчера Бокова остро осъди унищожаването на исторически ценности в иракския град Мосул от воюващи за ИДИЛ джихадисти.

Лувърът в Париж отбеляза в съобщение, че „това унищожение бележи нов етап в насилието и ужаса, защото цялата памет на човечество е атакувана в този регион, който е люлка на цивилизацията, на писмеността и историята".

Археолози изразиха опасенията си, че след унищожаването на археологически паметници в музея в иракския град Мосул, джихадистите от „Ислямска държава" ще започнат системно унищожаване на културните обекти в контролираните от тях територии.

Особено застрашени са древните градове Нимруд и Хатра, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. И двата града са разположени южно от Мосул, който от юни 2014 година е главна база на терористите в Ирак.