Археолози изразиха опасенията си, че след унищожаването на археологически паметници в музея в иракския град Мосул, джихадистите от „Ислямска държава" ще започнат системно унищожаване на културните обекти в контролираните от тях територии, съобщава „Франс прес".

Особено застрашени са древните градове Нимруд и Хатра, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. И двата града са разположени южно от Мосул, който от юни 2014 година е главна база на терористите в Ирак.

Това не е краят на историята и международната общност трябва да се намеси", заяви Абделамир Хамдани, иракски археолог в нюйоркския университет "Стоуни брук".

Припомняме, вчера „Ислямска държава" разпространи видео как симпатизанти на терористичната организация разбиват антични статуи с ковашки чукове и пневматичен чук в музея в Мосул.

„Те са казали на охраната, че ще унищожат и Нимруд", добави Хамдани, който е работил в иракския отдел по антики.

"Това е една от важните асирийски столици, там има релефи и статуи на крилати бикове. Това ще бъде истинска катастрофа", подчерта той в телефонен разговор пред френската медия от САЩ.

Според него те могат да нападнат и унищожат Хатра, който е на много изолирано място в пустинята.

Хатра също е част от културното наследство на ЮНЕСКО и се намира на контролирана от „Ислямска държава" територия - на около 100 километра югозападно от Мосул.

От ЮНЕСКО обявиха, че „останките от града, особено храмовете, където елинистическата и римската архитектура се смесват с източния стил, свидетелстват за величието на тази цивилизация".

„Страхувам се, че те готвят още разрушения", заяви Исхан Фетхи, иракски архитект и специалист по културно наследство, пребиваващ в Йордания.

Те могат да направят всичко, могат да стигнат до храмовете в Хатра и да кажат, че са езически и да ги взривят. Кой ще ги спре?, попита той.

Фетхи допълни, че „Ислямска държава" е взривила и джамия от XII век., защото "в нея имало гробница".

Според възприетото от джихадистите крайно тълкуване на исляма, статуите, идолите и светилищата са материално покваряване на чистата ранна мюсюлманска вяра и означават признаване на различни от Аллах обекти на почитане.

Обаче техните възгледи са маргинални, тъй като повечето духовници, дори тези, които проповядват строг ислям, твърдят, че в дните на пророка Мохамед е имало идоли и те са част от културното наследство.

Вчера шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова остро осъди унищожаването на исторически ценности в иракския град Мосул от воюващи за ИДИЛ джихадисти. Тя поиска извънредна среща на Съвета за сигурност.