Напрежение обхвана и циганската общност в страната. Хората в циганските махали на Димитровград се въоръжиха и останаха тази нощ да спят на открито, страхувайки се, че ще бъдат нападнати. Слух, че „наказателни" отряди от Пловдив и Стара Загора са тръгнали към циганските махали на града изкара хората навън. Въоръжени с брадви, циганите също сформираха свои „наказателни" отряди и нападаха всяка непозната кола.

Когато разбрали, че стават опасни дори и за себе си, циганите потърсили помощ на телефон 112. Изпратените в района десетки полицаи свалили напрежението и хората прибрали оръжието, но останаха на улицата, съобщава БиТиВи.

Въпреки че слухът за нападение се оказа лъжлив, полицията остана през цялата нощ в махалите.

"Те между тях разпространяват този слух, но не знам откъде е дошъл. Казват, че някой им се е обадил. Кой им се е обадил, това вече те си знаят, но за момента обстановката е спокойна", обяви кметският наместник на кв. "Мариино" и "Вулкан" Петя Петкова.

Има версия, че мнимите "наказателните отряди" са измислени от човек от махалата, който от дълго време се опитвал да стане лидер сред своите и непрекъснато се заигравал с партиите.

Междувременно стана ясно, че 168 души са задържани след шествията, проведени снощи в редица градове на страната. от МВР поясниха, че не са регистрирани груби нарушения на обществения ред.

Организирани шествия в защита на хората от Катуница се проведоха в 14 града в страната, в които се включиха над 2220 души. По данни на полицията за нарушаване на обществения ред са арестувани общо 168 от протестиращите. Сред задържаните във Варна има 10 непълнолетни. Най-много са задържаните в Пловдив - 55; Варна - 50; София - 27; Бургас - 15.

Основните причини за арестите са притежаване на бомбички, ножове, бухалки, тръби от прахосмукачки, домакински чукове за месо.

Органите на реда са задържали един човек за отправяне на расистки изрази, предстои да му бъде повдигнато обвинение по чл.162 от НК за подбуждане на расова, национална, етническа вражда, омраза или дискриминация.

Почти в цялата страна протестите приключиха в 21.30 часа. Най-масови са били протестите в Пловдив - 600 души; в София - 600; Варна - 400; Бургас - 120.

По време на протестите униформените проверяваха личните документи на по-голямата част от участващите в шествията, записвани бяха и лични данни.

Протестите, които се организират в социалната мрежа Фейсбук, нямат разрешение. Във Варна дори протестът беше забранен от общината, като забраната за провеждане на подобни мероприятия важи до 15.00 часа днес. В същото време обаче в социалната мрежа се появиха съобщения за нови протести довечера.