Турция оттегли възраженията си срещу кандидатурата на Расмусен за генерален секретар на НАТО, след като е получила гаранции от президента на САЩ Барак Обама, че исканията й ще бъдат изпълнени, съобщи БНР.

Това заяви турският премиер Реджеп Таип Ердоган на пресконференция и припомни, че Турция иска да бъде закритана кюрдската телевизионна станция в Дания „Рой" ТВ.
Каналът е смятан за говорител на кюрдските бунтовници.

По думите на Ердоган Турция е получила гаранции от Обама, че и един от заместниците на Расмусен ще бъде турчин и че в командването на Алианса ще присъстват турски командири.

Друго искане на Турция, за което Ердоган е получил уверението на US президента, е осъществяването на контакти между НАТО и ислямските държави.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че настоящият датски премиер Андрес Фог Расмусен ще поеме ръководствотона Алианса след Яп де Хоп Схефер, чийто мандат изтича в края на юли.

Срещу кандидатурата на Расмусен бе единствено турската страна, заради недоволството на Анкара от реакцията на датчанина по време на скандала с карикатурите на Мохамед.