Датският премиер Андрес Фог Расмусен ще бъде следващият генерален секретар на НАТО.

Това заяви настоящият шеф на Алианса Яп де Хоп Схефер, след като лидерите на НАТО са успели да убедят Турция да не оказва правото си на вето за номинацията.
Анкара имаше сериозни възражения заради скандала с датските карикатури на Мохамед, разразил се преди години.

Припомняме, настоящият генерален секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер трябва да се оттегли от поста до края на юли.

Войната в Афганистан е предизвикателство за Алианса, заявиха по време на официалната пресконференция в Страсбург френският президент Никола Саркози, настоящият генерален секретар Яп де Хоп Схефер и германският канцлер Ангела Меркел.

Условията
Срещу какво Турция склони за Расмусен
                   Още...

"Лидерите на 28-те страни-членки на НАТО взеха решение да окажат допълнителна подкрепа на мисията на Алианса в Афганистан", заяви още Яп де Хоп Схефер.

Американският президент Барак Обама е представил нова стратегия за войната в Афганистан, стана ясно още по време на пресконференцията.

В рамките на срещата Обама е призовал Алианса да окаже подкрепа на идеята му.
В Афганистан има повече от 70 000 чуждестранни войски като повечето от тях са под ръководството на НАТО.
Американският президент възнамерява да изпрати допълнително 21 000 войски докато обмисли допълнително разширяване на контингента с още 10 000 души.

По думите на Схефер, съюзниците от НАТО са обещали да увеличат коалиционните сили в Афганистан с цел гарантиране на сигурността на президентските избори в азиатската страна, насрочени за август.

Обама:
Ще разбием Ал Кайда в Афганистан и Пакистан
                    Още...

Ще бъде осигурено по-сериозно обучение на афганистанските сили за сигурност и ще се отделят средства за афганистанската армия.

По повод избора на Андрес Фог Расмусен за генерален секретар на НАТО, френският президент Никола Саркози, заяви, че е нормално е да имам разминавания на гледните точки.
"Това се случва и с приятелите, и в отношенията със семейството. Трябва обаче да се концентрираме върху истинските, световните проблеми. Има толкова много конфликти по света", изтъкна Саркози.

Той потвърди, че по абсолютно всички обсъждани проблеми, представителите на страните-членки в НАТО са имали еднакви мнения. 

Меркел изказа изключителното си задоволство от двудневната среща на лидерите на страните-членки на Алианса.

Българската позиция
Съзнаваме важността на задачите, подкрепяме онова, което САЩ обявиха като нова стратегическа визия за Афганистан - съчетаването на военните с гражданските фактори и ще дадем своя принос
                     Още...

Яп де Хоп Схефер от своя страна нарече новоизбрания шеф на Алианса "изключително способен и човек с възможности" и потвърди, че е предвидено увеличаване на броя на войските в Афганистан.
5 хил. души допълнителни войски ще бъдат изпратени в Афганистан. 

Франция се присъедини към военните структури на НАТО, съобщи официално генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер.
„Франция отново е пълноценен участник в Северноатлантическия алианс", каза Схефер на пресконференция след заседанието на Съвета на НАТО.

Лидерите на страните от северноатлантическия алианс са взели решение и за възобновяване работата на Съвета НАТО-Русия, която бе прекратена едностранно в резултат на конфликта в Кавказ, съобщи от своя страна канцлерът на Германия Ангела Меркел.