Българският учен и антарктически изследовател проф. Христо Пимпирев се разграничи от протестиращите студенти, които си избраха за лице Христо Стоичков.

От пресцентъра на Софийския университет изпратиха до медиите позицията на българският антарктик.

Той категорично определя като „напълно недостоверна" информацията, че е присъствал на сбирката на протестиращи студенти с Христо Стоичков във вторник, както и твърдението, че е застанал зад новосформираното Национално представителство на студентските съвети (НПСС) и т.н. „Движение Орлов мост".

Българският Антарктически Институт е надпартийна организация и никога по никакъв повод не е изразявал становища по вътрешнополитически въпроси, посочва професорът и подчертава, че в националните антарктически експедиции са участвували личности с убеждения от пълния спектър на политическата окраска на България, без това да е влияело на успешното им провеждане.

Националната кауза Антарктида продължава да бъде надпартийна и считам, че употребата на името и влиянието на проф. Христо Пимпирев като фон на съществуващи или новосформирани политически сдружения е най-малкото неуместно, се посочва в позицията.