Десетки автобуси от цялата страна паркираха пред зала „Арена Армеец", където в 14 часа е обявена среща на студенти с избрания от тях водач Христо Стоичков.

Сред хората, които са дошли на това събиране, обаче има и малки деца заедно с техните баби и дядовци, както и организирани групи цигани.

63-годишният Седвалин от Ловешко обясни, че е пристигнал в София заедно с друга група хора, организирани от „хората на Христо Футболиста". На въпрос кои са те, мъжът отговори: „Е, как не ги ли знаете, те са големи хора!".

Студенти потресени от "мачлето" със Стоичков. Не знаем нищо за това, заявяват те
Още...

Фенове на футболната легенда дойдоха и от тетевенски села. Възрастни жени, отдавна надхвърлили студентските години, посочиха, че те са почитателки на спортиста и са дошли в залата да го видят, да му се порадват и да се повеселят. Една от тях беше облечена в типичните за техния край забрадки и шалвари.

Жената обясни, че е научила за днешното събитие от нейни съселяни, но в този момент мъж от групата я прекъсна и учтиво помоли да мълчи.

Припомняме, редица студентски организации и факултетни комитети, както и протестиращи от страната и София категорично заявиха, че това мероприятие е манипулирано и организирано от страна на ГЕРБ в лицето на ексдепутата му Емил Георгиев.
Самият Стоичков последните 2-3 години демонстрираше близостта и приятелството си с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Всичко започна уж преди два дни, когато лидерите на „Националното представителство на студентските съвети", които по думите на „орловци" не са си подавали и носа по време на протестите на Орлов мост, поискаха „от името на студентите" Стоичков да стане тяхно лице, знаме и водач.

Мойта е най-лесна от на всички вас - взимам си багажа и си тръгвам, отивам си в Испания, отивам си в Щатите и въобще не ме интересува
Хр. Стоичков

„Събранието" започна с близо едночасово закъснение. Първи в залата, под погледите на около 1000 души, влезе  група кукери, които по стара българска традиция искаха да изгонят злото от България. Момичета и момчета с народни носии  пък спретнаха истински спектакъл за публиката, която не спря да им ръкопляска.

Преди началото големи видеостени показаха кадри на легендата Христо Стоичков в ролята му на победител, идол и лидер. Специално подбрани бяха видеа с похвали за носителя на „Златната топка" от оперния певец Хосе Карерас и Йохан Кройф.

Ангел Георгиев , който преди дни лично покани Стоичков за техен водач, обясни, че днес движение „Орлов мост" се събира в залата, където е забранено за политици, защото застават зад народа и зад гражданското общество.

Ние сме политически необвързани и искаме да останем да живеем в България. Искаме ние да сме хората, които ще се погрижим за това по-добро бъдеще на България, а не да чакаме някой да ни свърши нашата работа, уточни студентът.

Той разясни че те кандидатдепутатски листи не подреждат, а това народът го прави със своя глас.

Ще направим една платформа съвместно с Драик радио, където  всеки ще може да номинира този, който пожелае за участник в бъдещото управление на страната, обясни Георгиев и добави, че как точно тези избраници ще участват ще стане ясно на 26 този месец, когато ще се съберат с представители на всички НПО-та, които ги подкрепят и с представители на „умните хора" в България, които ще попитат как гражданите да участват в управлението на страната.

Що е то да си лице:
Обръснат, симпатичен, с вратовръзка и да защитава интересите на тези млади хора
Хр. Стоичков

Нищо мръсно няма, нищо нечестно няма, а господин Стоичков трябва да бъде знаме, защото е човек, който е познат на петте континента и който ще обединява хората, категоричен бе студентът.

Самият Христо Стоичков обясни, че е подкрепил младежите, за да повярват, че могат да направят нещо.

Легендата на българския футбол спря спекулациите за това кой е платил наема на залата.

Аз я платих, за мен не е проблем да извадя 10 или 15 хиляди лева, отсече той. Христо Стоичков е платил залата, „не да се споменават олигарси и всякакви такива". Аз платих, натърти той.
Имало е и вариант входът за хората да бъде платен, но според него, „щом се прави едно такова събиране, не може да изиска от всеки да плати по 5 или 10 лева", по-коректно било той да плати залата.

Стоичков за пореден път увери, че той е безпартиен и подчерта, че неговата партия е между хората:
Аз съм симпатизант на хора, които мислят, че могат да оправят държавата. Мойта е най-лесна от на всички вас - взимам си багажа и си тръгвам, отивам си в Испания, отивам си в Щатите и въобще не ме интересува.

На 26 ще се съберем най-умните хора в България, за да направим една концепция, по която да вървят напред
Хр. Стоичков

Той припомни, че условието му да е техен водач е да не цапат името му. В момента, в който разбере, че е бил излъган за нещо от студентите, той ще си тръгне:
В момента, в който почнат да шикалкавят и спрат да говорят истината и да гледат хората в очите, Христо Стоичков напуска и ги оставя сами.

Стоичков обеща, че няма да предаде хората от Орлов мост, които са го избрали, но когато него го предадат, става страшно.
Ще бъда с тях, докато те влязат в правилния път, обобщи спортистът и призова: Не ме мешайте в политиката, мойта политика е на терена.

Носителят на Златната топка разтълкува на медиите и какво означава Лице на младежката организация:
Лице - обръснат, симпатичен, с вратовръзка и да защитава интересите на тези млади хора. Аз не съм се предал пред никого и не ме е страх, ще ги защитавам.

Засега обаче Стоичков все още няма концепция как точно ще ги защитава. На 26 ще се съберем най-умните хора в България, за да направим една концепция, по която да вървят напред, обобщи той.

Запитан какъв е правилният път, по който България трябва да тръгне, той заяви: Има по много неща. Да се спрат много корупции и много задкулисни игри, които сме свикнали да ги виждаме.

На събранието в залата-гордост на бившия премиер Борисов дойдоха представители на редица неправителствени организации, като Съюза на хотелиерите, Асоциацията на ресторантьорите в София, Национално сдружение на сираците в България, Сдружението на бакалавър фармацевтите, Сдружение "10 книги", гражданско сдружение ДНЕС.
В залата бе и един от първите арестувани на жълтите павета Кристиян Коев - Златната Флейта.

Всички те призоваха младите хора в залата, а и не толкова младите, да се борят и изтъкнаха, че с общи усилия ще успеят да изгонят злите сили през Терминал 1 и 2.

По информация на организаторите в залата е имало не по-малко от 5000 души. От тях обаче и половината не бяха студенти.

Подкрепа към младежите оказа и учителят, който беше уволнен заради „изпълнение" на Харлем Шейк: Загубих работата си не заради един танц, а заради това, че намерих път към сърцата на учениците ми и тръгнахме да променяме статуквото.

Той изтъкна, че България има един път - пътят на единството: Дайте шанс на своята страна, не я напускайте. Не питайте какво ви е дала, а се запитайте какво вие сте й дали, дайте й много.

След като на сцената се изредиха представители на споменатите НПО-та, дойде ред и на "звездата, на големия Христо Стоичков". Хората го посрещнаха на крака и с викове "Ицо, Ицо."

Не е трудно да кажеш "да" на хора, които искат да учат, хора, които са мачкани. Затова аз заставам зад тях с моето име, за да може да ги чуят. Ангеле, аз съм с теб, ще вървя с теб и ще бъдеш чут, обърна се той към студента, и му заръча: Искам да бъдеш верен и честен като мен, да говориш истината на хората.

Аз вярвам във вас, аз до парламента ще дойда, и в Европа ще ида. Трудно е, знам, че ще бъда препъван, ще искат някои хора да мачкат, но аз не съм се отказал и от днес ние ще бъдем отпред на барикадата - ти няма да бъдеш сам, ти ще бъдеш с мен и ще бъдеш чут, обеща още Стоичков.

Докато течеше речта му, някои от феновете му си припомниха една негова знаменита фраза "Който играе, пичели, който не играе, не пичели". Сред публиката бяха издигнати и плакати в негова подкрепа: "Бог е българин, Стоичков - победа", "Ицо - Петрич се гордее с теб" и т.н.

Ние младите хора избрахме Христо Стоичков за наше знаме, но няма да е само той, много други известни личности ни подкрепят. Подкрепата на най известния българин обаче е незаменима - с тези думи Ангел Георгиев изпрати вече действащия водач на студентите и останалите от рейсовете.

Стоичков от своя страна, слизайки от сцената, веднага беше обграден от стотици фенове. Специална прегръдка получи и Димитър Ангелов-Дучето, с който размениха няколко думи преди Стоичков "да си бие камшика", както той се изрази, сбогувайки се с организаторите.

По време на срещата в зала „Арена Армеец" Стоичков не пропусна да избухне срещу журналистите. На въпрос на журналистка от Нова Тв дали той ще учредява партия, футболистът отговори, видимо раздразнен:
"На какъв език да ти обясня - испански, английски - партия няма, не може да бъде сформирана. Стига сте задавали такива прости въпроси".

На следващия й въпрос как Стоичков смята да помага на студентите, той отговори:
Много лесно мога да ти отговоря, като те обърна обратно. Тогава мога да ти задавам много въпроси. Искам да бъдете честни и коректни хора спрямо тези хора".