Председателят на Върховния конституционен съд Адли Мансур положи клетва като временен президент на Египет.

Новият президент похвали протестиращите, заявявайки, че те са обединили египтяните.
Четири дни преди да положи клетва като временен президент Мансур бе назначен за председател на Върховния конституционен съд.

Церемонията беше предавана на живо по националната телевизия. Според указ на военните Мансур ще служи като временен държавен глава до избирането на нов президент. Дата за гласуването още не е определена, отбелязва АП.

Междувременно египетската прокуратура е наредила да бъдaт арестувани лидерът на „Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия и неговият заместник Хайрат ел-Шатер, обявиха източници.

Припомняме, вчера главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси в телевизионно обръщение към нацията обяви, че президентът Мохамед Морси е свален от власт. Главнокомандващият ясно заяви, че Морси „се е провалил да изпълни желанията на египетския народ".

Рокадата в управлението на страната идва след дни на масови протести срещу ислямския президент. Протестите обвиниха Морси и „Мюсюлмански братя" в налагане на ислямски ценности и че не могат да се справят в икономическите проблеми на страната.

Най-малко 50 души, като само през последните 24 часа 32-ма души, са загинали при сблъсъци между поддръжници и опоненти на Морси.

Опонентите на Морси празнуваха цяла нощ на площад „Тахрир", след като армията обяви, че е суспендирала конституцията и призова за нови избори.

Според анализатори ходът на военните срещу „Мюсюлмански братя" е добре планиран - интервенцията е организирана от генерал ал Сиси.

Морси бе първият избран ислямски президент на Египет (от 30 юни 2012 година). По време на управлението си Морси разшири властта си и концентрира останалата в ръцете на „Мюсюлмански братя".